maandag 27 februari 2023

Met de huidige vrijblijvendheid laten we toe dat belangrijke natuurverbindingen dichtslibben

Met de huidige vrijblijvendheid laten we toe dat belangrijke natuurverbindingen dichtslibben


Vlaanderen moet zelf meer de regie nemen en zich vooral focussen op een snelle uitrol van de bouwshift die prioritair gericht is op corridors die natuurgebieden in verbinding brengen.
Daarmee doelt onze natuurvereniging onder meer op de nodige schakels tussen Grenspark Kalmthoutse Heide en de militaire domeinen Klein en Groot Schietveld.




Het zijn de belangrijkste restanten van het oorspronkelijk Kempens heidelandschap.Verschillende adviezen en structuurplannen opteren ervoor die uitgestrekte overblijfsels met elkaar te verbinden.Dit werd bevestigd door eindwerk van Pieter Laurijssens en de adviezen van Agentschap Natuur en Bos.Binnen het project ‘‘De Nieuwe Rand’ is die verbinding opgenomen als aparte onderzoeksstudie.Die zou bijna afgerond zijn.Al moet er wel snel initiatief genomen worden om bepaalde percelen te vrijwaren, zodat er voor die broodnodige groene doorgang gezorgd kan worden.


Vlaanderen is gespecialiseerd in studies bovenop nieuwe studies.Maar we zijn niets met een studie als daarna blijkt dat de mogelijkheden zijn opgebruikt.
Het positieve aan dit verhaal is dat er gezocht wordt naar structurele oplossingen die later veralgemeend kunnen worden.Maar hier is het wel vijf voor twaalf, de biodiversiteit wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van deze natuurverbindingen



Er lopen bijvoorbeeld ook interessante onderzoekstrajecten, maar op een kleiner schaal.
Studie- en ontwerpbureau Omgeving en Atelier Romain heeft op initiatief van Regionaal Landschap de Voorkempen een ontwerpend onderzoek gedaan naar zogenaamde kansenkavels.Deze studie was erop gericht om manieren te vinden waarop open percelen en bouwgronden ook daadwerkelijk ‘open’ kunnen blijven.


Het verbinden van de bos- en natuurbieden is hierbij sturend voor de broodnodige bouwshift.Het voorstel en de aanpak rond kansenkavels past helemaal binnen de doelstelling rond behoud van open ruimte.Kansenkavels brengt strategische bouwgronden in kaart: een proactieve aanpak richting bouwshift.
Het alternatief is niet evident maar niet onmogelijk, want heel wat bouwgronden en percelen bieden ‘kansen’ voor natuurverbinding en meer biodiversiteit, …
Goede afspraken maken goede vrienden.
GroenRand gelooft niet in het project rond de klimaatgordel zolang dit niet geflankeerd wordt met daden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten