dinsdag 7 februari 2023

Waarom is GroenRand pro Nationaal park?

 

Waarom is GroenRand pro Nationaal park?



De Vlaamse overheid wil meer natuurgebieden als nationaal park erkennen om zo de versnippering van de natuur tegen te gaan.
Een erkenning is nodig om ook in de toekomst zeker te kunnen zijn van bescherming en (financiële) middelen.





De oprichting van Vlaamse parken werd destijds door GroenRand - die zich vooral inzet voor de Antitankgracht en de omliggende natuurgebieden- laaiend enthousiast onthaald.
Al lange tijd is de natuurvereniging voorstander van een nationale park in de Voorkempen, om de versnippering tegen te gaan.
Dat zal de biodiversiteit - en in het bijzonder onze mascotte de otter - ten goede komen (soortenbeschermingsprogramma otter is ondertussen goedgekeurd).
Als potentiële kandidaat voor een nationaal park beschouwt GroenRand het aaneen te sluiten geheel van de Kalmthoutse Heide, het Groot Schietveld, het Klein Schietveld en de aanleunende natuur- en bosgebieden.



Door versnippering en kwaliteitsverlies van natuurlijke habitats, kunnen veel aandachtssoorten in Vlaanderen (b.v. Otter, boommarter, adder..) niet meer overleven.
Fragmentatie creëert kleine, genetisch verarmde populaties en verhoogde inteelt.
Op de militaire domeinen het Klein en Groot Schietveld en de Kalmthoutse Heide vinden we enkele van de best bewaarde stukken natte heide in Vlaanderen, wat belangrijk is voor het voortbestaan van typische heidesoorten.

                                                Boommarter   © ​Karel De Blick

In het algemeen staat de natuur en biodiversiteit zwaar onder druk.
De afgelopen honderd jaar zijn de populaties van de inheemse wilde soorten een derde kleiner geworden.
Dat wordt mede veroorzaakt doordat de natuur in Vlaanderen bestaat uit grotere en kleinere geïsoleerde gebieden.
Het op elkaar laten aansluiten van natuurgebieden maakt de natuur sterker, bevordert biodiversiteit en vergroot de kansen op het voortbestaan van soorten.
GroenRand heeft er nooit een geheim van gemaakt dat we via de Antitankgracht (drager) dat gebied met elkaar verbonden willen zien.



Er zijn nog verschillende troeven.


Het Grenspark Kalmthoutse Heide is een uniek en grensoverschrijdend natuurgebied dat ongeveer 6000ha omvat.
Het Grenspark maakt als Habitat- en Vogelrichtlijngebied deel uit van het Natura 2000-netwerk dat in heel Europa de belangrijkste natuurgebieden op duurzame wijze beschermt.
Het gebied maakt aan Nederlandse zijde reeds deel uit van het Netwerk van Nationale Parken. 
Het lijkt ons logisch dat we hierop aansluiten. 
Recreatie wordt verspreid (verschillende toegangspoorten), zodat er meer rustgebieden worden gecreëerd voor dieren en planten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten