zondag 12 februari 2023

Getalm van minister kan hypotheek leggen op Nationaal Park

 

GETALM VAN MINISTER KAN HYPOTHEEK LEGGEN OP NATIONAAL PARK






GroenRand heeft samen met verschillende partners de otter in 2021 extra in beeld gebracht (het Jaar van de Otter/Olga otter) in de hoop dat de Vlaamse Regering het soortenbeschermingsprogramma otter zou goedkeuren.
En deze kers op de taart is er!
Vanaf nu zal dit nieuwe soortenbeschermingsprogramma in werking treden.

                                                                                                          © ​Yves Adams


Kansen, knelpunten en mogelijke oplossingsrichtingen werden in kaart gebracht voor de verschillende (potentiële) soorten die gebruik maken van de Antitankgracht als verbinding.
Ontsnipperende maatregelen zullen volgen zodat de Schietvelden en aanleunende bossen via o.a. ecotunnels aaneengeschakeld kunnen worden.


Maar ook de natuurverbindingen moeten gelijklopend volgen.
De Nieuwe Rand beschouwt de Antitankgracht als een cruciaal onderdeel in de klimaatgordel om de versnipperde natuurgebieden erlangs te verbinden.
Dat laatste zou volgens GroenRand ook moeten gebeuren door van het Grenspark Kalmthoutse Heide een nationaal park te maken, waarin ook de Antitankgracht een dragende rol zal spelen.





De Vlaamse overheid wil meer natuurgebieden als Nationaal park erkennen om zo de versnippering van de natuur tegen te gaan.
Als potentiële kandidaat voor een nationaal park beschouwt GroenRand het aaneen te sluiten geheel van de Kalmthoutse Heide, het Groot Schietveld, het Klein Schietveld en de aanleunende natuur- en bosgebieden.



De Schietvelden en de Kalmthoutse Heide maken deel uit van het netwerk van Europees beschermde natuurgebieden (Natura 2000) en vormen samen hét grootste aaneengesloten heide- en vennengebieden in Vlaanderen.



Door versnippering en kwaliteitsverlies van natuurlijke habitats, kunnen veel aandachtssoorten in Vlaanderen (b.v. Otter, boommarter, adder..) niet meer overleven.



Op de militaire domeinen het Klein- en Groot Schietveld en de Kalmthoutse Heide vinden we enkele van de best bewaarde stukken natte heide in Vlaanderen, wat belangrijk is voor het voortbestaan van typische heidesoorten.
Fragmentatie creëert kleine, genetisch verarmde populaties en verhoogde inteelt.
Het is daarom uiterst belangrijk om deze gebieden te verbinden met elkaar.


                                       Laatste kans: puntje tussen Groot- en Klein Schietveld ter hoogte van de Essensteenweg


Mevrouw de minister Zuhal Demir heeft toegezegd om villagronden te verwerven om de verbinding tussen Groot- en Klein Schietveld te realiseren.
Maar we zien spijtig genoeg weinig (aankoop)beweging in het dossier.
GroenRand heeft reeds eerder aangetoond dat dit urgent is gezien deze verbinding momenteel in sneltempo dichtslibt.
Gezien de hoogdringendheid mag er niet getalmd worden anders komt de realisatie van het Nationaal Park in gevaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten