donderdag 16 februari 2023

Constructieve dialoog en samenwerking rond het toekomstig nationaal park

Constructieve dialoog en samenwerking rond het toekomstig nationaal park



Dankzij de input van alle betrokkenen begint het masterplan vorm te krijgen.



De thema's natuur, landschap, toerisme, onderzoek & educatie werden uitvoerig besproken en mogelijke actiepunten werden gekoppeld aan strategische en operationele doelstellingen tijdens de derde werkbank, die plaatsvond eind januari 2023.



De komende periode wordt er via verschillende overlegstructuren in dialoog gegaan met de betrokkenen en wordt momenteel alle input van de vergaderingen verwerkt in een visienota die de basis kan leggen van een samenwerking voor de komende 24 jaar.



"Gelegen tussen stad Antwerpen en Kempen neemt de GroenRand-regio een unieke plaats in. Het boeiende spanningsveld tussen dat landelijke leven en de stedelijke dynamiek kenmerkt de regio al eeuwen en weerspiegelt zich in opmerkelijk landschap."


Om tot een gedragen masterplan als Nationaal Park Vlaanderen te komen organiseerde Grenspark Kalmthoutse Heide samen met een diverse groep deelnemers een constructieve dialoog.
Dit gebeurde tijdens verschillende overlegmomenten en werkbanken met betrokkenen uit verschillende sectoren.






Vertegenwoordigers van private eigenaars, natuur, landbouw, toerisme, educatie en lokale en provinciale besturen zaten samen rond tafel om kansen, hiaten en samenwerkingen op te sporen voor een toekomstig Nationaal Park.
Het is belangrijk om samen met alle betrokkenen te blijven bouwen aan een constructieve dialoog om inzichten te krijgen rond thema’s als natuur, erfgoed, landschap, toerisme en educatie.




Uit de gesprekken zijn al tal van zinvolle acties en ideeën voortgekomen die de basis kunnen vormen van een sterke samenwerking voor de komende 24 jaar


                                             Links vooraan: Sky en Richtje - GroenRand


Ook een aantal bezorgdheden kwamen naar voor tijdens de gesprekken.
Deze bezorgdheden worden verwerkt en meegenomen in de uitwerking van het masterplan. 
Een Nationaal Park is in de eerste plaats een instrument om samenwerking te stimuleren met alle sectoren.
Deze samenwerkingen gebeuren enkel op vrijwillige basis.
Het label Nationaal Park legt daarbij geen bijkomende verplichtingen op voor landbouwers, eigenaars of ondernemingen, zoals omschreven staat in het ontwerp van het Vlaamse Parkendecreet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten