vrijdag 1 december 2023

Deze Avond: openbaarheid, inspraak, rechtspraak: een (des-)illusie?

Deze Avond: openbaarheid, inspraak, rechtspraak: een (des-)illusie?

                                                                 © Wim Verschraegen

Senior Homes, familieonderneming uit Deinze die nu al zo’n vijftien grote ‘residenties’ met assistentiewoningen beheert in Oost- en West-Vlaanderen, wil graag voet aan de grond krijgen in Antwerpen en koos ’s-Gravenwezel uit.
Op die anderhalve hectare feitelijk natuurgebied, ook populair bij wandelaars, joggers en fietsers, rust een claim sinds wijlen minister Paul Akkermans (CVP) eind jaren zeventig van de vorige eeuw de gewestplannen inkleurde.
Een advies van de gemeenteraad van Schilde om er parkgebied van te maken, belandde toen in de prullenmand.
Het beukenbos kreeg de bestemming ‘service-residentie’, die ook vandaag nog geldt.
Sindsdien zijn al verschillende pogingen geweest om bouwprojecten te realiseren, maar die konden door verontruste buurtbewoners telkens gecounterd worden.
Het openbaar onderzoek voor het nieuwe project – door de initiatiefnemers Centenair gedoopt – leverde heel wat bezwaarschriften op. 
Het thema is dus zeer actueel.



Vandaag vrijdag 1 december organiseert Greenplease een lezing  met als titel: ‘Openbaarheid, inspraak, rechtspraak: een (des-)illusie?’.
Deze avond belooft boeiend en interactief te worden. Ph. Vande Casteele, een ervaren advocaat, zal de rechtsbescherming tegen de overheid bespreken, waarbij openbaarheid van bestuur, behoorlijke inspraak van het publiek en toegang tot een rechter van groot belang zijn.
Specifiek zal er worden ingegaan op de ‘leefmilieu-dossiers’, voorheen bekend als ‘stedenbouw’-dossiers, die soms zelfs de nationale pers halen. 
Mis deze interessante uiteenzetting niet en kom op vrijdag 1 december naar het Dorpshuis te ’s-Gravenwezel, waar u meer inzicht kunt krijgen in de complexe relatie tussen openbaarheid, inspraak en rechtspraak in relatie tot de overheid.
De deuren zullen om 19:30 openen en de lezing zal om 20:00 beginnen.
Het belooft een boeiende avond te worden

Meer info:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten