vrijdag 8 december 2023

15 jaar Boerennatuur Vlaanderen

 

15 jaar Boerennatuur Vlaanderen

Al 15 jaar verenigt Boerennatuur Vlaanderen land- en tuinbouwers die werken aan een biodiverse, klimaatrobuuste en economisch sterke landbouwsector in Vlaanderen. Via tal van projecten en agrobeheergroepen werkt de organisatie samen met honderden landbouwers in Vlaanderen aan oplossingen om landbouw en natuur of ecologie en economie beter met elkaar te verbinden.



Boerennatuur Vlaanderen, de organisatie die landbouw en natuur verbindt, roept op om landbouwers meer als partner te zien bij de realisatie van natuur- en milieudoelstellingen. Op het symposium dat doorging op donderdag 7 december, ter gelegenheid van haar 15de verjaardag, vraagt de organisatie beleidsmakers om het verlies aan open ruimte te stoppen en meer toekomstperspectief te creëren voor boer en natuur. Deze boodschap werd toegejuicht door de aanwezige natuur- en landbouworganisaties.



Om de inspanningen van de Vlaamse land- en tuinbouwers voor meer boerennatuur beter in de kijker te zetten, werd tijdens het symposium ook de allereerste ‘Koperen Kievit’-award uitgereikt.


Jos Depotter uit Koksijde mocht de award mee naar huis nemen.
Samen met zijn vrouw Els Beuselinck werkt Jos als akkerbouwer al meer dan tien jaar aan een goede bodemstructuur. Zo passen ze minimale grondbewerking toe en en directe inzaai van groenbedekkers bij het dorsen van de granen.
Ze zijn sinds dit jaar ook gestart met mechanische onkruidbestrijding.



Ook de andere vier genomineerden, Tom Nijs en Ann Geys, Stephanie Van Hove, Heidi Colman en Pascal Vanhoof werden evenals in de bloemetjes gezet voor hun geweldige inspanningen voor de boerennatuur.
Er werd een pleidooi gehouden voor open ruimte.
Per dag verdwijnt vijf hectare aan open ruimte in Vlaanderen.



Natuur en landbouw hebben dezelfde uitdaging: 'deze open ruimte vrijwaren'.
In het ruimtelijk versnipperde en dichtbevolkte Vlaanderen lijken landbouw en natuur soms tegenover elkaar te staan.
Toch zijn beiden sterk met elkaar verbonden.




Door de eeuwen heen heeft de landbouwsector een grote diversiteit aan landschappen gecreëerd die een rijke variëteit aan fauna en flora hebben mogelijk gemaakt.

Tegelijkertijd is de landbouwsector zelf in grote mate afhankelijk van het aanwezige natuurlijke kapitaal en de ecosysteemdiensten die daarmee verbonden zijn (o.a. gezonde bodem, goede waterhuishouding, klimaatregulatie door landschapselementen en bestuiving en plaagbeheersing door nuttige organismen).



Landbouwers zijn zich bewust van de uitdagingen en bereid om hieraan mee te werken.
Vier op de vijf landbouwers vinden het een taak van de landbouw om mee zorg te dragen voor het milieu, de natuur en het landschap.
Jonge boeren staan te springen om het anders te doen.
Geef ze perspectief en de begeleiding die ze vragen!
Boerennatuur Vlaanderen gaat aan de slag om boeren samen te brengen en te zoeken hoe ecologische ingrepen te verzoenen zijn met een landbouwbedrijfsvoering.
GroenRand juicht dit initiatief toe en wenst Boerennatuur proficiat voor hun realisaties en het jubileum. Lees het memorandum:



Bron + foto's: Boerennatuur


Geen opmerkingen:

Een reactie posten