dinsdag 5 december 2023

Infosessie masterplan Schildestrand, onze redactie ging ter plaatse

Infosessies masterplan Schildestrand, onze redactie ging ter plaatse


Vandaag ging onze redactie naar de
infosessie die de gemeente Schilde organiseerde over de toekomst van Schildestrand. De voorbije jaren is de gemeente erin geslaagd om al zo’n zeventig, vaak verlaten of verkommerde huisjes in overleg met eigenaars of erfgenamen aan te kopen, om ze vervolgens af te breken. 



Landschapsarchitecten bureau 'LAMA landscape architects' en het stedenbouwkundig ontwerpteam 'Blauwdruk' stelden het masterplan Schildestrand in opdracht van lokaal bestuur Schilde op.


Het plan formuleert drie afzonderlijke ambities voor de site Schildestrand. Deze ambities zijn als afzonderlijke deelprojecten realiseerbaar.
De gemeente hoopt haar masterplanbegin 2024 aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen.
Dat betekent het echte startsein voor het opstellen van het RUP Schildestrand. 



Wat zijn de ambities?


Ambitie 1: Verbetering van de zichtbaarheid van het fort en herstel van het authentieke karakter

Deze ambitie wordt gerealiseerd door de hoofdingang van het fort terug centraal op de historische plek in te richten. Het hart van het fort vormt in het masterplan opnieuw een eiland. Door ook de onveilige verkeersknoop die momenteel toegang verleent tot de volledige site aan te pakken, wordt niet alleen de erfgoedwaarde van het fort hersteld, maar krijgt ook het toeristisch potentieel van Schildestrand een enorme impuls.





Ambitie 2: Een duidelijk doorlopende Antitankgracht

Het masterplan adviseert om de oorspronkelijke loop van de Antitankgracht te herstellen. zodat deze opnieuw duidelijk herkenbaar is. De drukke fietsroute naast de gracht vormt op deze manier ook een veilig doorlopend geheel.




Ambitie 3: Een zinvolle invulling voor het fort

Hoewel het fort nooit volledig toegankelijk kan zijn voor het publiek, zijn er delen waar dat wel mogelijk is. Een goed gebruik van deze delen creëert maatschappelijke meerwaarde voor Schilde en de ruimere regio.
Het masterplan stelt dat een culturele en sportieve invulling van de site het grootse potentieel heeft.
Schildestrand verandert zo geleidelijk van een zone voor verblijfsrecreatie naar een gebied voor dagrecreatie.
Er ging heel wat onderzoek aan dit masterplan vooraf. Zo gebeurde er in opdracht van lokaal bestuur Schilde: een waterstudie op aangrenzende gronden, een sociaal behoefteonderzoek in het gebied en werd de natuur- en erfgoedwaarde van het gebied in kaart gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten