GruunRant-kortfilm 'Plan Bunzing
Een inspiratieverhaal voor meer verbonden natuur in de Antwerpse stadsrand, met voordelen voor natuur én mens. Een plan voor het verbeteren van ecoverbindingen in de Antwerpse stadsrand, met Bunzing als 'kapstoksoort'.
Dirk Cleiren staat met filmcamera klaar om bunzing te filmenGruunRant maakte dit visueel met een zelfgemaakte kortfilm, met wilde dieren in een hoofdrol en met de stem van Warre Borgmans.
Deze kortfilm vertelt een hoopvol verhaal, met bunzing, egel, eekhoorn, hazelworm en nog heel wat andere wilde dieren letterlijk in een hoofdrol.
© Ben Hellebaut
Tussen de Antwerpse ring en GroenRand (Antitankgracht) ligt het gebied GruunRant, tussen woonkernen, autostrades en kanalen.
Uit een analyse waar wilde dieren leven en waar ze als verkeersslachtoffer gevonden worden, werd een heel netwerk ontdekt van ecoverbindingen.
Bunzing © Dirk Cleiren
Deze korte natuurfilm laat zien hoe en waar je in de Antwerpse rand de natuur beter kan laten functioneren, met voordelen voor de biodiversiteit én voor de mens. Een wervend en boeiend verhaal, waar overheden mee aan de slag kunnen, maar ook al wie een tuin heeft, vindt er inspiratie in.
Kapstoksoorten
Uit deze analyse blijken er een drietal soorten te zijn die heel goed als kapstoksoort te gebruiken zijn om de toekomstige natuurverbindingen in deze regio te bedenken. Bunzing is daar de ideale soort voor, omdat de metapopulatie waar je je op moet richten een behoorlijk grote schaal heeft.
Een passend voorbeeld
© Koen Fasseur.
Ontsnipperen moet hét toverwoord worden om verkeersslachtoffers bij dieren te voorkomen. Met een 128 meter lange ‘ecostrook’ langs en rond de nieuwe Hoogmolenbrug bijvoorbeeld, delen zowel fietsers, als automobilisten, als dieren een veilige route over het Albertkanaal. Dassen, marters en reeën, maar ook vlinders en bijen, varen er wel bij. Ontsnipperen wil in dit geval zeggen dat deze verstedelijkte omgeving vol industrie en verkeer verbonden werd met een voor dieren ontworpen, 128 meter lange groene strook, zodat zij veilig kunnen oversteken naar de overkant van het kanaal.
Das - © Dirk Cleiren
Er werd een ingang gecreëerd voor het grootste zoogdier dat hier voorkomt: de ree.”
Steenmarter © Dirk Cleiren
Maar ook boom- en steenmarters, hermelijnen, konijnen en vossen kunnen er gebruik van maken.
© Ben Hellebaut vosAchter hoog gras is een betonnen constructie verscholen dat dienst doet voor een ondergrondse vleermuizenkelder. Want ook zij hebben nood aan een veilig onderkomen. Loopkevers, bijen, vlinders raken aan de overkant door een lint van bloeiende planten te volgen.
© Frank VermeirenHet project is nog niet voltooid
Hoogmolenbrug in Schoten heeft ook plaats voor dieren - © De Vlaamse Waterweg
Uiteraard moet je voor zo’n ketting van groenverbindingen eerst alle neuzen van gemeenten en andere overheden in dezelfde richting krijgen.
© Paul Van Landeghem
De avond startte met een lezing van Joeri Cortens over wilde dieren en eindigde met de uitreiking van de eerste "Grune Schup" aan enkele gemeentebesturen (Schoten, Deurne en Wijnegem) die deze ideeën genegen zijn en deze verder zullen uitwerken en realiseren.
© Rodrik Steverlynck
Kortfilm Plan Bunzing:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten