zaterdag 2 december 2023

Infomoment over masterplan Schildestrand

Infomoment over masterplan Schildestrand

                                                                                                ©  Yves Adams

Wil je meer weten over het masterplan Schildestrand? Kom dan op dinsdag 5 december naar het gemeentehuis. Daar krijg je meer informatie over de inhoud van het masterplan en de korte- en lange termijnplannen voor het Schildestrand. De projectleider van het masterplan is aanwezig van 10u tot 21u. Je hoeft geen afspraak te maken. Ben je zelf eigenaar of bewoner van een pand of perceel op Schildestrand? Dan krijg je een persoonlijke uitnodiging in de bus voor een infomoment op maat. Dat gaat door op maandag 4 december.



Landschapsarchitecten bureau 'LAMA landscape architects' en het stedenbouwkundig ontwerpteam 'Blauwdruk' stelden het masterplan op. Het plan formuleert drie afzonderlijke ambities voor de site Schildestrand.
Deze ambities zijn als afzonderlijke deelprojecten realiseerbaar.
Het hart van het fort vormt in het masterplan opnieuw een eiland.
Door ook de onveilige verkeersknoop die momenteel toegang verleent tot de volledige site aan te pakken, wordt niet alleen de erfgoedwaarde van het fort hersteld.
Een groot deel van de identiteit van de plek ligt besloten in de erfgoedwaarde van het fort.
De autonomie van het Fort als ruimtelijke entiteit wordt hersteld: de hiërarchie, logica, perspectieflijnen, toegang, etc.
De leesbaarheid en herkenning van het fort wordt terug duidelijk gemaakt.

                                                                       
© Frederik Maesen


Het masterplan adviseert tevens om de oorspronkelijke loop van de Antitankgracht te herstellen. zodat deze opnieuw duidelijk herkenbaar is.

De Antitankgracht wordt ter hoogte van de parking en het kruispunt Moerhoflaan – Noorderlaan weer opengelegd, waardoor water hier (uitgesteld) kan infiltreren.





De continuïteit van het water en groen langsheen de Antitankgracht is een primaire ambitie.
Hierdoor wordt de ecologische corridor voor onder andere de otter en de bever hersteld.
Door een continue groene oever kunnen ze zich weer veilig verplaatsen en vergroot hun habitat.
De kwaliteit van het omliggend landschap wordt opgekrikt (ifv klimaatrobuustheid, wateropgave in de vallei van de Zwanenbeek; ifv. erfgoedwaarde, dreefhersel in omgeving naar Fort, ...).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten