2023 was een slecht vlinderjaar
Distelvlinder
2023 was een slecht vlinderjaar, een van de allerslechtste sinds het Meetnet vlinders in 1990 van start ging. Vooral in het voorjaar en in juli en augustus waren de aantallen veel lager dan het gemiddelde. Alleen september leverde een lichtpuntje op, toen vlogen er meer vlinders.
Heideblauwtje
Voornamelijk de vlinderpopulaties die in schrale biotopen leven, hadden het zeer moeilijk. Dat komt volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) onder meer door klimaatverandering en een te hoge stikstofdepositie. Vlinders die graag in nattere gebieden vertoeven krijgen het ook erg lastig door de droogtes van de afgelopen tien jaar. De planten waarop de insecten hun eitjes leggen, drogen uit.
Keizersmantel
De oppervlakte natuurlijk gebied loopt terug, de kwaliteit van die overgebleven stukjes gaat ook achteruit, door onder andere stikstof en ontwatering.
Daarnaast zijn die gebieden ook nog geïsoleerd door versnippering.
Er zijn ook ‘opportunisten’ die beter gedijen in een warmer klimaat en waarvoor klimaatverandering dus net gunstig is.
De bossoorten doen het in Vlaanderen vrij goed.
De kleine ijsvogelvlinder en de grote weerschijnvlinder stonden vroeger op de rode lijst maar worden nu niet meer als ‘bedreigd’ beschouwd.
IJsvogelvlinder
Waarschijnlijk omdat het microklimaat in de bossen net iets beter en warmer geworden is waardoor de rupsen goed kunnen groeien. Het microklimaat in bossen is veel beter gebufferd dan op een open heide of grasland. September tenslotte gaf eindelijk een wat positiever beeld, want toen werden er meer vlinders geteld dan normaal in deze tijd. Het feit dat 2023 positief werd afgesloten doet hopen dat 2024 een wat beter vlinderjaar zal worden, maar daar is absoluut geen garantie voor te geven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten