maandag 24 april 2023

Fotoreportage Groene duim

 Fotoreportage Groene duim

In kasteel Vrieselhof reikte milieubeweging GroenRand haar jaarlijkse Groene Duim uit aan verenigingen of personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het natuurbehoud. Bioloog Dirk Draulans overhandigde de ‘trofee’, een gigantisch groene duim, aan Red de Voorkempen. 
Die beweging ontstond precies een halve eeuw geleden.
Ook zwerfvuilopruimers werden in de bloemen gezet.
De jaarlijkse waarderingsprijs de Groene Duim van GroenRand ging dit jaar naar drie ‘Mooimakers’: Tom Van Thienen, Luc Vermeersch (zwerfvuilruimers in parkgemeente Brasschaat) en Jef Helderweert (mooimakersgroep Zoersel/Schilde).
Ook de mensen van Red de Voorkempen kregen een Groene Duim, waarbij net als andere jaren een fles Duimpjesbier hoorde, een donkere Westmalle Trappist met een beveretiket van ontwerpster Fanny Le Clair.
Begin 1973 werd op initiatief van enkele leden uit Sint-Job-in-’t-Goor, Sint-Antonius en ’s-Gravenwezel Red de Voorkempen gesticht.
De strijd tegen het Duwvaartkanaal die aanvankelijk onmogelijk leek, leidde tot acties als de Duweling, Fietseling, Doemeling en Trietseling.
Uiteindelijk werden de plannen afgevoerd.
Begin 2000 kreeg Red de Voorkempen – met het initiatief om de verschillende actiecomités tegen de tweede goederenspoorlijn voor de haven te bundelen – een nieuwe adem.
Dirk Draulans was gevraagd om de prijzen te overhandigen.














Foto's:  Ivo Bylemans




Geen opmerkingen:

Een reactie posten