maandag 17 april 2023

Een pluim voor boerennatuur

Een pluim voor boerennatuur



Boerennatuur Vlaanderen werkt al 15 jaar aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer en dat moet gevierd worden.
Veel landbouwers steken hun handen uit de mouwen voor de boerennatuur en dat willen we extra in de bloemetjes te zetten.



Akkers die natuurvriendelijker worden gemaakt, trekken meer vlinders en bijen aan dan akkers waar geen natuurmaatregelen worden genomen. 



Hoewel het nog te vroeg is voor harde uitspraken, maken de eerste bevindingen duidelijk dat het voor de vlinder- en bijenstand gunstiger wordt als landbouwers hun akkers natuurvriendelijker maken.



Dat kan bijvoorbeeld door kruidenrijke graslanden, akkerranden met veel bloemen en het plaatsen van heggen en struikgewas.
Vlaanderen heeft verschillende projecten lopen die biodiversiteit aanmoedigen.
Het Interreg-project FABulous Farmers doet bijvoorbeeld onderzoek naar ‘Functionele AgroBiodiversiteit’.




In het kader van dit project nemen verschillende boeren diverse FAB-maatregelen.
Deze maatregelen zijn gerichte ingrepen om specifieke delen van de biodiversiteit in en rond de akker te vergroten om zo de bestuiving, de plaag- en ziektebestrijding en de bodem- en waterkwaliteit in de percelen te verbeteren.



Boerennatuur stimuleert kleine landschapselementen als hagen, heggen en houtkanten en strategische geplaatste erosiedammen.
In beide gevallen bekijken ze niet alleen de voorwaarden en de subsidies voor de aanleg ervan maar staan ze ook stil bij het beheer nadien (houthaksel aanvullen, beheerovereenkomsten…).



Al dit prachtige werk vedient een pluim.
GroenRand wil daarom graag de boerennatuur-inspanningen van de land- en tuinbouwers in de kijker zetten. 

Foto's: Frank Vermeiren - lid van GroenRand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten