zondag 2 april 2023

Er zijn 2083 personen in onze aprilgrap getrapt

 

Er zijn ondertussen 2508 personen in onze aprilgrap getrapt

 


Waar de grappendag 1 april precies vandaan komt, is niet bekend.
Sommige bronnen melden dat het fenomeen ontstond bij de wijziging van de Gregoriaanse kalender in 1582.
Voor die tijd werd het Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april.
Daarna op 1 januari.
Mensen die het nieuwe systeem vergaten of niet wilden aanvaarden kregen tijdens het ‘oude’ Nieuwjaar uitnodigingen voor niet gehouden feestjes en grappige cadeautjes.




Het verhaal is echter onwaarschijnlijk omdat de eerst bekende 1 aprilgrap al wordt vermeld in een Franse bron uit 1508, een gedicht van Eloy d’Amerval.
En in 1539 schreef de Gentse rederijker Eduard de Dene een gedicht over een knecht die op 1 april op pad was gestuurd met een onmogelijke boodschap.




In historisch onderzoek zijn vergelijkingen getrokken met grappenfeesten in de klassieke oudheid (lachriten in Thessalië en de Romeinse narrenfeesten, de Quirinalia), in het oude India (het Holifeest) of met middeleeuwse narrenfeesten, zoals carnaval, die allemaal in het voorjaar werden gevierd.
Harde bewijzen hiervoor zijn echter nooit gevonden.

Groene Duim



Donderdag 20 april wordt in kasteel Vrieselhof om 19u hulde gebracht aan de groene helden van Red de Voorkempen (Groene Duim).



Maar dankt GroenRand ook al de ‘ijverige bevers’ die de Antitankgracht en omgeving constant proper houden (3 mooimakers: Tom Van Thienen -Zij die het doen/ Luc Vermeersch -Zwerfvuilruimers in DE parkgemeente Brasschaat/ Jef Helderweert - mooimakersgroep Zoersel/Schilde).



Tevens zet GroenRand op 7 april de bever in de kijker (7 april = internationale dag van de bever).

 

Bron: Historiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten