dinsdag 4 april 2023

Vlaamse regering keurt parkendecreet definitief goed

Gemeenten en partners buigen zich over Masterplan Nationaal park

Vrijdag 31 maart 2023 stelde Grenspark Kalmthoutse Heide haar masterplan voor aan de verschillende gemeentebesturen, het provinciebestuur, terreinbeheerders en natuureigenaars.
Het Grenspark werd in januari 2022 geselecteerd als kandidaat om Nationaal park Vlaanderen te worden en werkte het afgelopen jaar, in samenwerking met ontwerpbureau OMGEVING en verschillende partners, aan een goed onderbouwd masterplan.




Dat plan brengt in kaart welke kansen een erkenning als Nationaal park voor de natuur en de streek kan bieden.
Het is nu aan de gemeentebesturen, het provinciebestuur en andere partners om zich uit te spreken over het plan.
In totaal kunnen zes Nationale parken in Vlaanderen uiterlijk op 31 mei 2023 een plan voor erkenning indienen.
Eind 2023 beslist de Vlaamse overheid welke vier parken het label Nationaal park krijgen.

                                                                                              ©Edmond Van der Mueren ©Marianne Hoppenbrouwers

Dat het Grenspark Kalmthoutse Heide een van de mooiste natuurgebieden in Vlaanderen is, heeft de Vlaamse regering goed begrepen door het park te aanvaarden als kandidaat om Nationaal park te worden.
Het afgelopen jaar werkte Grenspark Kalmthoutse Heide samen met gemeenten, natuureigenaars, terreinbeheerders, landbouwers, vrijwilligers, ondernemers, onderzoekers, toeristische en educatieve partners aan een masterplan voor die kandidatuur.




Vrijdag 31 maart 2023 ontvingen de gemeentebesturen, het provinciebestuur en andere betrokken partners de definitieve versie van het masterplan.
Het plan omschrijft een ambitieuze toekomstvisie voor de komende 24 jaar.
Wie het plan goedkeurt, stapt in een gebiedscoalitie van gemeenten en andere actoren die het plan aan de bevoegde minister voor Omgeving Zuhal Demir zullen overhandigen.

Participatietraject

Om een gedragen masterplan te realiseren, organiseerde Grenspark Kalmthoutse Heide via verschillende participatiemomenten een constructieve dialoog met vele betrokkenen.
Tijdens drie thematische werkbanken wisselden telkens zo’n tachtig deelnemers ideeën uit rond de thema’s natuur, landschap, toerisme, recreatie en educatie.
Een kernteam en een coalitieteam, bestaande uit vertegenwoordigers van private eigenaars, natuur, landbouw, toerisme, educatie en lokale en provinciale besturen, droegen bij aan het masterplan met suggesties, elk vanuit hun expertise en achtergrond.
Omwonenden en bezoekers werden op de hoogte gehouden van het proces via persberichten en nieuwsbrieven.




Het masterplan voorziet dat de huidige Grenspark-oppervlakte van 6.000 ha kan groeien tot 14.000 ha.
Daarvan ligt 8.000 ha in Nederland en 6.000 ha in Vlaanderen.
De voorziene uitbreiding is ruimte die vandaag al natuurgebied is, zoals bijvoorbeeld de Antitankgracht met daarlangs het Ertbrandbos, het Markiezaat, het Peerdsbos, De Zoom…
Om de vooropgestelde criteria te halen zal dus geen landbouwgrond of andere grond een nieuwe bestemming krijgen.
Mogelijke samenwerking met landbouw en natuureigenaars gebeurt enkel op vrijwillige basis.

Sterke lokale samenwerkingen

Het resultaat is een masterplan dat volledig inzet op sterke lokale samenwerkingen rond natuur, landschap, educatie en beleving.
Het plan zet in op het waarderen en ontwikkelen van de open ruimte in de omgeving.
Natuur en landbouw kunnen daarin partners zijn om kennis over natuurbeheer en vooruitstrevende landbouwpraktijken uit te wisselen.
Zo versterkt tegelijk het economisch, het landschappelijk en het sociale weefsel in de regio.




Elke betrokken gemeente, het provinciebestuur en andere partners krijgen nu de kans het afgewerkt plan in te kijken en hun steun daarvoor uit te spreken.
Eind mei 2023 is voor Grenspark Kalmthoutse Heide de deadline om het dossier aan de bevoegde minister voor Omgeving Zuhal Demir te overhandigen.



Eind 2023 volgt -na beoordeling van alle ingediende dossiers door een onafhankelijke jury- de definitieve toekenning van het label Nationaal park Vlaanderen aan vier parken door de Vlaamse regering.

Voorontwerp decreet

Tot nu toe ontbrak een decretaal kader waarin de erkenningsvoorwaarden, statuten en beheersstructuur geregeld worden.
Om landbouwers en grondeigenaren meer juridische waarborgen te geven, is er een voorontwerp van decreet over de Vlaamse parken opgemaakt (GroenRand was hier vragende partij).



Op 21 oktober 2022 heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gehecht aan het voorontwerp van decreet houdende de Vlaamse Parken en algemene landschapszorg.
Reeds in het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 werd voorzien in het opzetten van een volwaardig en transversaal landschapsbeleid.
De oprichting van Vlaamse Parken is hierbij als doelstelling opgenomen.
Dit voorontwerp moest nog voorgelegd worden aan de adviesraad voor milieu en natuur (Mina), de adviesraad voor ruimtelijke Ordening (SARA), de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP).

Parkendecreet goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft ondertussen (vrijdag 31 maart) het decreet dat de erkenning van de toekomstige Vlaamse parken regelt unaniem definitief goedgekeurd.
Op het terrein heeft een erkenning als park geen rechtsgevolgen.
Zowel de eigendomssituatie als de bestemming van de gronden wijzigt niet.
Het kaderdecreet regelt de erkenningsvoorwaarden, statuten en beheerstructuur van de toekomstige Vlaamse parken.
Hopelijk gaat nu eindelijk de rust terugkomen, men kan toch niet tegen 'alles' zijn...
Het ontwerp van decreet, zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering, zal nu in het Vlaams Parlement worden ingediend en het parlementaire traject zal worden opgestart.




Dit decreet maakt meer dan ooit duidelijk dat de potentie van onze natuur en onze prachtige landschappen en erfgoed groot is en we die absoluut willen valoriseren.
Een Vlaams park bewijst trouwens niet alleen op het vlak van natuur en milieu zijn meerwaarde, het is ook een economisch rendabel ‘product’ en kan een echte motor zijn van de streekontwikkeling.
Ze zullen bovendien op het platteland een waar promotie-instrument worden voor onze korte keten landbouw en zijn dus in het voordeel van de landbouwers.
Het bestuursorgaan voor de parken is evenwichtig minstens samengesteld uit de lokale besturen, en de betrokken landbouworganisaties, natuurorganisaties, erfgoedverenigingen, streekverenigingen, private eigenaars… op voorwaarde dat zij het beheer van hun terrein hebben afgestemd op de doelstellingen van het Vlaams park.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten