maandag 22 mei 2023

Nationaal park: GroenRand stuurde 2 open brieven naar gemeentebesturen

 Nationaal park: GroenRand stuurde 2 open brieven naar gemeentebesturen


Er komt dus voorlopig geen Nationaal park.
Op woensdag 17 mei 2023 kwamen de leden van de Bijzondere Commissie van Grenspark Kalmthoutse Heide samen om te beslissen over de indiening van het Masterplan voor de kandidatuur Nationaal Park Vlaanderen.
Deze commissie kwam tot een unaniem akkoord om geen label Nationaal Park te vragen aan de minister, maar wel het sterk samenwerkingsverband rond Grenspark Kalmthoutse Heide te blijven voortzetten.
Hoe dit later gefinancierd moet worden is nog de vraag.
GroenRand pleit nu bij minister van Omgeving Zuhal Demir voor een gesubsidieerde tussenoplossing: een Regionaal Klimaatpark van drieduizend hectare.
Hoewel er enkel financiële steun is voorzien voor de nieuwe Vlaamse Parken, stelt de vereniging voor om het Grenspark, en andere initiatieven waar nog gewerkt moet worden rond draagvlak, onder te brengen in dit derde parktype
De Kalmthoutse Heide was een van de zes kandidaten die waren geselecteerd door een jury, en was dus flink op weg om een van de uiteindelijke vier nationale parken in Vlaanderen te worden. Dat hoeft ook niet te verwonderen: het 6.000 hectare grote grensoverschrijdende (met Nederland) natuurgebied wordt steevast geprezen voor zijn in onze contreien unieke fauna en flora, en is ook bijzonder populair bij wandelaars.
Een erkenning tot Nationaal park zou volgens GroenRand de bescherming van de geselecteerde gebieden versterken, maar ook de recreatie en het toerisme in de omgeving verder laten ontwikkelen.
Alle partners zien ondertussen in het voorliggende Master- en Operationeel plan een sterke basis voor toekomstige samenwerkingen.
Het werk dat afgelopen jaar werd verricht -met de input van alle betrokkenen- is niet verloren.
Het Masterplan brengt noden en kansen in kaart waar er met alle betrokkenen aan gewerkt zal worden.
Er wordt gestreefd om in de toekomst samen met alle partijen rond tafel te blijven zitten om de verschillende doelstellingen te realiseren.
Daarbij willen de Grensparkpartners ook de openheid hebben om nieuwe partners, die het laatste jaar hebben meegewerkt, toe te voegen aan de werking.







OPEN BRIEF 2






Bron; HLN




Geen opmerkingen:

Een reactie posten