dinsdag 16 mei 2023

Dankjewel boerennatuur

 

Dankjewel boerennatuur

 


Al 15 jaar lang verbindt Boerennatuur Vlaanderen actief landbouw en natuur in heel Vlaanderen.
Het is een open deur intrappen dat landbouw en natuur sterk met elkaar verbonden zijn.
Als landbouwer kom je er ongetwijfeld regelmatig mee in aanmerking en heb je wellicht heel wat vragen over wat dit kan betekenen voor uw bedrijf.



Boerennatuur Vlaanderen is goed thuis in deze complexe materie, daarom zoeken zij win-wins tussen landbouw en natuur, en tussen economie en ecologie.
Boerennatuur is dan ook de geschikte partner om u te begeleiden om zowel de ecologische als economische kansen op vlak van biodiversiteit op uw bedrijf te maximaliseren en eventuele belemmeringen en beperkingen tot een minimum te herleiden.



Op 28 april werden de vergoedingen voor de beheerovereenkomsten 2022 van de Vlaamse Landmaatschappij uitbetaald.
In totaal ontvingen 3.689 landbouwers met een lopende beheerovereenkomst in 2022 samen 16,7 miljoen euro, goed voor een oppervlakte van 12.032 hectare aan maatregelen voor biodiversiteit en landschap in Vlaanderen.



Landbouwers met een beheerovereenkomst versterken op vrijwillige basis en in ruil voor een vergoeding de biodiversiteit, bouwen aan het landschap of dragen hun steentje bij aan verschillende milieudoelstellingen.



Zo leggen ze onder andere graskruiden- en bloemenstroken, hagen, houtkanten en andere houtige kleine landschapselementen en ​ soortenrijke graslanden aan, en onderhouden ze die.
Die plekken vormen een thuis voor heel wat typische planten en dieren.



Daarnaast zijn er ook veel voordelen voor de landbouw en de maatschappij: zoals bestuiving, natuurlijke plaagbeheersing, waterzuivering, waterinfiltratie, waterberging, erosiebestrijding en koolstofvastlegging.

Bron: eigen verslaggeving + Vlm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten