maandag 15 mei 2023

Hoop doet leven

Hoop doet leven


De natuur en de biodiversiteit hollen in een sneltempo achteruit en neemt af door diverse claims die op de open ruimte gelegd worden.
De kwaliteit van natuur die behouden is, staat onder zware druk.
Het wordt steeds duidelijker dat natuur niet alleen versterkt dient te worden binnen natuurgebieden, maar ook daarbuiten.
Want landbouw is ook uiteraard natuur.
Het zou fijn dat we op 24 mei deze verbinding in al haar glorie kunnen vieren tijdens de Dag van het Nationaal Park.
Maar blijkbaar zal dit niet zo simpel zijn.




In Vlaanderen is elk landschap het resultaat van een eeuwenlange wisselwerking tussen mens en natuur, tussen mens en landschap, door bewoning, landbouw of ontginning.
Hierdoor liggen ze vol met relicten, herinneringen aan menselijke aanwezigheid.  Nationale parken zouden inspirerende voorbode moeten zijn voor meer gezamenlijke realisaties en verbindingen.  Vlaanderen heeft echter rond natuur en landschap amper een gezonde debatcultuur en dat is jammer. Een afwijkende opinie wordt snel als kritiek en vijandig gelezen. In de discussie over Nationale parken zitten vooroordelen snel klaar.

Maar als je elkaar ontmoet, merk je dat vele meningen gelijklopend zijn.




De financiering van de Nationale Parken Vlaanderen toont de uitstekende samenwerking tussen diverse Vlaamse Overheden. Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, Toerisme Vlaanderen, het Departement Omgeving en het Agentschap Onroerend Erfgoed slaan de handen in elkaar voor lange-termijnsamenwerkingsverbanden om het Vlaams Parkenbeleid te coördineren en te financieren. GroenRand hoopt dat gemeenten, landbouwers en natuurverenigingen op 17 mei (dan beslist de beheerscommissie om het masterplan in te dienen) de handen in elkaar steken zodat we op 24 mei samen de dag van het Nationaal park kunnen vieren.




De gebiedscoalitie werd begeleid voor de opmaak van een masterplan en operationeel plan. Ten laatste op 31 mei 2023 worden beide plannen ingediend. Op deze dag stop ik ook als coördinator van GroenRand in de hoop dat deze plannen daadwerkelijk worden voorgedragen voor de jury. Mvg,

Dirk Weyler Coördinator GroenRand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten