dinsdag 30 mei 2023

Zeven op de tien Vlamingen zijn pro Nationale parken

 

Zeven op de tien Vlamingen zijn pro Nationale parken



Het Grenspark Kalmthoutse Heide dient -onder druk van de gemeenten- geen kandidatuur in om erkend te worden als Nationaal Park.
Afgelopen periode kwam er vanuit verschillende buurgemeenten kritiek op de plannen.
Zo gaven Stabroek, Essen, Wuustwezel, Kalmthout en Brecht een negatief advies en vroegen uitstel voor een beslissing.



Er zou momenteel een té klein draagvlak zijn en te veel onduidelijkheid voor eigenaars van gronden in de buurt van het park.
Onder meer omdat landbouworganisaties vrezen dat de parken tot extra inperkingen voor landbouw zullen leiden.
Een algemeen uitstel van de deadline blijkt geen optie te zijn omdat hier geen gegronde reden voor is.
Dat zet het debat op scherp.
Want de dertien overblijvende kandidaat-parken hebben nog tot morgen de tijd om een masterplan in te dienen.



De kandidaten weten ondertussen dat er geen rechtsgevolgen zijn.
Het kaderdecreet regelt louter de erkenningsvoorwaarden, statuten en beheerstructuur van de toekomstige Vlaamse parken.
Bovendien bleek uit een bevraging bij zeshonderd Vlamingen door iVox  dat negenzeventig procent van de Vlamingen positief staat tegenover een Nationaal park.
Zeven op de tien Vlamingen zou het dus fijn vinden dat binnen een straal van 20 kilometer van de woonplaats een Landschapspark of Nationaal park zou ontwikkeld worden.
Dat haalt de draagvlakargumentatie volledig onderuit.




Dat het draagvlak bij bepaalde gemeentebesturen voor de kandidatuur Grenspark Kalmthoutse Heide er niet of maar beperkt was, heeft GroenRand spijtig genoeg moeten vaststellen.
Maar door deze houding dreigt de regio veel subsidies te ontlopen.
Daarom heeft onze organisatie bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir gepleit voor een gesubsidieerde tussenoplossing.
In die zin bepleit GroenRand voor de invoering van een derde parktype, met name 'streeksgewijze klimaatparken' (= aaneengesloten gebied met minimum ± 3000 ha groeiend naar…).
Dit kan een tussenstap (of opstap) zijn naar een toekomstig Nationaal park.



Het Masterplan Kalmthoutse heide is geschreven op basis van de criteria die de overheid vooropgesteld heeft voor een 'Nationaal park'.
Maar, of we het nu graag hebben of niet, de realiteit is simpelweg dat het concept 'Nationaal park' inmiddels zodanig aangebrand is dat er daar bij bepaalde de lokale besturen - op dit moment - geen draagvlak voor bestaat.
Dat heeft natuurlijk in eerste plaats te maken met het momentum van de voorbije maanden dat beheerst werd en nog steeds wordt door heel de hetze rond de PAS, het MAP, de natuurherstelwet, enz
Echter, als je de beslissingen van de gemeenten leest, dan staat daarin telkens vermeld dat ze het voorliggend masterplan een goed en evenwichtig plan vinden.
Meerdere burgemeesters hebben dat reeds herhaaldelijk gezegd en/of beaamd in diverse persartikels.
Met andere woorden, er bestaat wel een lokaal bestuurlijk draagvlak voor de gebiedsvisie van het masterplan, maar men durf het niet uit te voeren.
Misschien is het daarom raadzaam om dit meer tijd te geven, maar via uitstel kan dit niet.
We stellen daarom voor om het Grenspark-initiatief (en andere initiatieven waar nog gewerkt moet worden rond gemeentelijk draagvlak) onder te brengen in dit derde parktype.
En dit omdat er hier meer tijd nodig is om de omvorming van 'Grenspark' naar 'Nationaal park' rond te krijgen.
Het door ons voorgestelde derde parkinitiatief, kan hier wellicht een tussentijdse oplossing voor bieden.




GroenRand vindt het echter ook belangrijk dat ook parken die de 10.000 ha oppervlaktecriterium niet halen, een zekere (financiële) erkenning krijgen en zal er alles aan doen om het departement Omgeving ervan te overtuigen om mee te gaan met het idee om ook deze Regionale parken te ondersteunen.
Destijds heeft het kabinet Demir ons beloofd (mail 17 mei 2021 - dus ongeveer 2 jaar geleden) om gebiedscoalities financieel te ondersteunen die de criteria (zoals oppervlakte) niet hebben gehaald.
Het derde parktype tracht deze beloofde ondersteuning te structureren.

Luister naar het interview van Minister Demir:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten