maandag 29 mei 2023

Een pauzeknop bij Vlaamse parken en de natuurwet moet ultrakort zijn

Een pauzeknop bij Vlaamse parken en de natuurwet moet ultrakort zijn



Door Vlaamse parken en de natuurwet uit te stellen wordt alles nog urgenter en kan men later de zaak minder goed beheersen.
Op dat moment zal er daarom niets anders opzitten dan in een veel korter tijdsbestek allerlei drastische en onpopulaire veranderingen door te duwen.
Met het risico dat we te laat komen om onze biodiversiteit te redden.



Dit stellen we nu ook vast bij het klimaat- en stikstofdossier.
Nu de pauzeknop indrukken zal automatisch ­hogere kosten, ongemakken en meer hinder meebrengen in de toekomst.




De voorgestelde wet op natuurherstel bevat maatregelen om de kwaliteit van de bodem te verbeteren en de teruggang van de soorten insecten die zorgen voor de bestuiving van gewassen te stoppen. 
De Europese Commissie komt hiermee omdat in Europa de biodiversiteit al jaren achteruit gaat. 



Ze wijst erop dat de landbouw en onze voedselvoorziening sterk afhankelijk zijn van de natuur.
Meer dan 75 procent van de gewassen is afhankelijk van bestuivers, zoals bijen, hommels en zweefvliegen die van bloem naar bloem vliegen en de stuifmeelkorrels naar de stamper overbrengen.
Waardoor ze vrucht gaan dragen.
Het zijn precies die insecten die aan het uitsterven zijn. 

Door hun bestuiving vervullen bijen een belangrijke rol bij de voorplanting van planten.
De zaden en vruchten die na bestuiving gevormd worden, zijn op hun beurt weer voedsel voor andere diersoorten.
Bijen zijn daarom een onmisbare schakel in de natuur.

Recent onderzoek in België wijst uit dat de toegevoegde waarde van bestuivers in België jaarlijks ruim 251 miljoen euro bedraagt, of te wel  11,1% van de totale Belgische landbouwproductie. 




Dat deze laksheid desastreuze, dodelijk en zware gevolgen met zich meebrengt, kan niemand meer ontkennen.
Dit blijkt niet alleen uit ­de huidige noodzakelijke ingrijpende maatregelen binnen het stikstofdossier, maar zeer zeker ook uit de ­natuurrampen die zich al hebben voorgedaan.  
Denk bijvoorbeeld aan de overstromingen van de Vesder van twee jaar geleden en aan de hittegolven en de bijhorende niet te stoppen brandhaarden.
Dat we nu bij landbouwers gedwongen worden om hard en in allerijl op te treden, komt doordat we onaanvaardbaar lang getreuzeld hebben om in actie te schieten. 



De strijd voor het ­klimaat en die voor de biodiversiteit mogen niet gefaseerd verlopen, maar moeten tegelijkertijd gevoerd worden, want ze ­ondersteunen elkaar.
Een pauzeknop zal ons duurder uitvallen dan de klimaatopwarming en de biodiversiteit effectief en systematisch aan te pakken.
Door deze pauzeknop zal het grote publiek alleen onthouden dat klimaat en biodiversiteit weer niet zó belangrijk zijn en dat we ons niet zo hoeven druk te maken, terwijl het vijf voor twaalf is.
Op die manier wordt alle vooruitgang inzake bewustwording en mobili­sering tenietgedaan.
Een pauzeknop kan enkel dienen om te bekijken hoe we de zaak effectief en efficiënt gaan aanpakken, maar dan moet dit in 
sneltempo gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten