GroenRand vroeg zich af waarom
men spreekt over ‘blinde vinken’?
De vink laat na de winterrust
in februari de eerste aarzelende vinkenslag horen.
De zang van de vink bestaat uit een hoge en lage tonen, met een korte verhoging
op het eind, de vinkenslag of suskewiet.
Een prachtig geluid dat inhoudt dat de lente in aantocht is
In het najaar en de winter wordt dit menu aangevuld met zaden (vooral van
grassen, kruisbloemigen, beuken, duizendknopen en ganzenvoeten) en plantaardig
materiaal (o.a. bladknoppen).
De vink broedt en houdt zich
thuis in bossen, parken en tuinen.
Er moeten bomen en struiken aanwezig zijn.
In de winter zoeken vinken vaak voedsel op akkers, tuinen en velden.
Zelfs open landbouwgebied met verspreide bomenrijen of houtkanten volstaan.
Het
mannetje heeft een blauwgrijs petje dat doorloopt tot in de nek.
De wangen en borst zijn roest- tot wijnrood.
De rug is bruinig.
Het vrouwtje is minder opvallend en wordt nog wel eens aangezien voor een vrouwtje huismus.
Het meest opvallende kenmerk van de vink zijn de twee witte vleugelstrepen.
Daarmee kun je ook de vrouw het best van een mus onderscheiden.
Vroeger werden vogels gevangen door een touw met lijm in te
smeren.
Men zat te wachten tot er een vink op neerstreek, om daarna het beestje in een
kooitje als zangvogel te zetten.
Men zat dus gespannen op de loer tot de vink op de touw zat om daarna 'hun slag
te slaan'.
In Vlaanderen
wordt "blinde vink" soms als scheldwoord gebruikt, of als woord voor
iemand die iets niet ziet of niet kan vinden,
Maar van waar komt deze uitdrukking?
juveniel
Gekooide vinken werden vroeger vaak blind gemaakt, omdat
men geloofde dat blinde vinken beter zouden zingen.
Het blind maken gebeurde met behulp van een dunne ijzerdraad die gloeiend
gemaakt werd en dicht bij de ogen van de vink werd gehouden.
Als reactie kneep de vogel de ogen dicht waardoor de verschroeide randen van de
ogen aan elkaar kleefden.
Het hoornvlies werd hierbij niet verminkt.
Op 75% van de schilderijen waarop voedsel wordt afgebeeld door de Antwerpse meester Frans Snyders (1579-1675) komen vinken voor.
Maar ook honderd jaar geleden aten rijke mensen vinken als een lekkernij.
Voor de arme mensen was dit veel te duur.
Ze maakten daarom vinkjes van kalfsvlees en noemden deze blinde vinken, omdat ze geen oogjes hadden zoals de echte vinken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten