vrijdag 31 maart 2023

Grenspark Kalmthoutse Heide klaar met masterplan

 

Grenspark Kalmthoutse Heide klaar met masterplan




GroenRand stimuleert een gebiedsgerichte aanpak waarbij de landschapsbenadering (landscape approach) aan de basis ligt. 

In deze benadering worden de belangen van de verschillende stakeholders in een landschap integraal bekeken en via dialoog op elkaar afgestemd.  

Open ruimte is essentieel voor klimaatbuffering, biodiversiteit, voedselproductie, erfgoed en recreatie.




 

Enkel een integrale aanpak zorgt voor een duurzame open ruimte met landschappen waar mensen zich mee verbonden kunnen voelen.Dankzij deze werking van onderuit gaan we voor draagvlak en kunnen we openruimtegebieden robuuster maken.




Onze stelling is steeds geweest dat door Vlaamse parken getracht wordt om een eenheid van beheer te bekomen zodat er gestreefd kan worden naar het creëren van territoriale verbindingen.  

In robuuste landschappen speelt de natuur en biodiversiteit dé belangrijkste rol in o.a. de soortenbescherming, ontsnippering, CO2–opslag en waterbuffering.




Van de in totaal tien kandidaten voor erkenning als nationaal park werden er zes geselecteerd voor de volgende ronde: het bestaande Nationaal Park Hoge Kempen, Bosland, Brabantse Wouden, Kalmthoutse Heide, Scheldevallei en Taxandria.Initieel moeten de nationale parken starten op een areaal van 5.000 hectare, maar op termijn moet dit doorgroeien naar een natuurkern van 10.000 hectare.De overgebleven kandidaten krijgen tot het voorjaar van 2023 om een masterplan en een operationeel plan op te stellen.




Van bij de start van het parkenplan waren er veel vragen uit de landbouwhoek.

Om landbouwers meer juridische waarborgen te geven, is er een voorontwerp van decreet over de Vlaamse parken opgemaakt.
GroenRand was hier vragende partij.
 

Op 21 oktober 2022 heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gehecht aan het voorontwerp van decreet houdende de Vlaamse Parken en algemene landschapszorg.Reeds in het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 werd voorzien in het opzetten van een volwaardig en transversaal landschapsbeleid.  

De oprichting van Vlaamse Parken is hierbij als doelstelling opgenomen. 




De ontwerptekst bepaalt uitdrukkelijk dat de erkenning als Vlaams Park of de werking van het parkbureau op zich geen verplichtingen of beperkende maatregelen genereert bovenop de vigerende regelgeving voor de houders van zakelijke rechten binnen een Vlaams Park of voor de gebruikers ervan, behoudens anders overeengekomen.Er wordt een parkbureau aangeduid voor het management ervan.

Het parkbureau staat in voor het coördineren, afstemmen en initiëren van initiatieven. 

Het zogenaamde Parkendecreet is nog steeds officieel niet goedgekeurd en ligt ter controle bij de Raad van State.





Het is logisch dat er eerst een decreet is, voor er nationale parken worden goedgekeurd.

Een Parkendecreet is voor GroenRand essentieel, anders blijven landbouwers in onzekerheid en blijft de discussie aanslepen. 

We hopen dat er voor 31 mei duidelijkheid is.





Het masterplan zet in op drie troeven: natuur en stilte, cultuurhistorisch erfgoed en grenzeloze belevingen.
Minder bekende plaatsen worden gepromoot door verborgen parels zoals militair erfgoed bloot te leggen.




Betere fiets- en wandelinfrastructuur moet voor een optimale spreiding van het toerisme zorgen.




Het deel van het park dat in Nederland ligt, heeft het beoogde parklabel al.Het masterplan voorziet dat de huidige Grenspark-oppervlakte van 6000 hectaren kan groeien tot 14.000 hectaren.Daarvan ligt 8000 hectaren in Nederland en 6000 in Vlaanderen.





De voorziene uitbreiding is ruimte die vandaag al natuurgebied is.Denk maar aan de Antitankgracht, het Markiezaat, het Peerdsbos, De Zoom en zo meer.

Om de vooropgestelde criteria te halen zal geen landbouwgrond of andere grond een nieuwe bestemming krijgen.Mogelijke samenwerking met landbouw en natuureigenaars gebeurt enkel op vrijwillige basis.De bestaande natuur- en landbouwgebieden zijn afgebakend, daar zal niets aan veranderen.

Beter lokaal samenwerken zal tot betere resultaten leiden om de kostbare natuur in het Nationaal Park te beschermen, maar ook om landbouw te ondersteunen.
Zowel natuur als landbouw hebben te maken met steeds meer droogte in de zomer.
Samen kunnen we kijken naar oplossingen om de schade van die droogte zo veel mogelijk in te perken.
Watersystemen stoppen niet aan de grens van natuur of landbouw, maar zijn voor beiden levensnoodzakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten