vrijdag 17 november 2023

De huismus is de vogel van het jaar (2024)

 

De huismus is de vogel van het jaar




De huismus is verkozen tot vogel van het jaar. Dat meldt Vogelbescherming Vlaanderen, dat sinds 2005 jaarlijks de verkiezing organiseert. 8.402 mensen brachten hun stem uit. 



Dit jaar werd met de verkiezingscampagne aandacht gevraagd voor vogels die voor hun overleving afhankelijk zijn van faunavriendelijke gebouwen.
Er wordt volop gebouwd en verbouwd.
Maar welke impact heeft dat op de vogels die zich in en rond gebouwen nestelen?
Waar moeten zij naar toe?
De huismus verkiest de buurt van (oudere) huizen, gebouwen of boerderijen, in een groene omgeving en is dus bij uitstek een vogel die de impact voelt.



De huismus won de verkiezing met 27 procent van de stemmen, voor de spreeuw (22%), de zwarte roodstaart (19%), de huiszwaluw (16%) en de gierzwaluw (15%), en mag nu een jaar lang rekenen op de aandacht en acties van Vogelbescherming Vlaanderen. En dat blijkt nodig want ondanks zijn bekendheid is de kleine inheemse vogelsoort kwetsbaar geworden.



Volgens de natuurbeschermingsorganisatie is het aantal huismussen sinds 2007 met meer dan 42 procent afgenomen. Sinds 2016 valt de beschermde soort zelfs onder de categorie “kwetsbaar” op de Vlaamse Rode Lijst.
Vogelbescherming Vlaanderen zet zich daarom al jaren in voor de huismus met sensibiliseringscampagnes en dataverzameling via het huismussentelweekend, en zal in 2024 de acties dus nog opdrijven.




En daar kan iedereen bij helpen door van huis, tuin of balkon een mussenparadijs te maken.
Dat kan door verblijfplaatsen te maken, beschutting te voorzien en voedsel en water te plaatsen.
Maar ook door niet te werken in huis en tuin tijdens het broedseizoen.

Foto's: Frank Vermeiren - lid van GroenRand




Geen opmerkingen:

Een reactie posten