In 'Onze GroenRand-natuur' stellen we 4 nieuwe natuurfotografen voor
© Mark MertensNadat we kennis hebben gemaakt met de prachtige foto's van elf natuurfotografen, start GroenRand met een aanvullend project.
© Mark Mertens
Vier fotografen fotografeerden een jaar lang de allermooiste plekjes in de tuin van Arboretum Kalmthout.
Het resultaat van hun werk doorheen de vier seizoenen is te bewonderen in een fototentoonstelling in de galerie van het Arboretum Kalmthout en dit van 9 december 2023 tot 7 januari 2024.
© Mark Mertens
De meest sprekende beelden kregen een plekje in een gedrukte jaarkalender 2024, die te koop is in de cadeau- & boekenshop van Arboretum Kalmthout.
© Mark Mertens
De foto's zijn gemaakt door Myriam Luyckx, Mark Mertens, Mario Valkenborg en Ivo Schut.
© Mark Mertens
Zij hebben tevens prachtige beelden gemaakt van het Grenspark Kalmthoutse Heide.
Ruig haarmos - © Mark Mertens
Voorlopig komt hier geen Nationaal park, maar een nieuw project zal het masterplan en het operationeel plan gebruiken om een aantal doelstellingen verder uit te werken.
© Mark Mertens
Dit nieuw project zou begin december 2023 van start gaan en biedt de unieke kans om de belangrijke laatste grote heidegebieden en bossen ten noorden van Antwerpen – de Kalmthoutse Heide, de Brabantse Wal, het Groot en het Klein Schietveld – zijnde Natura 2000-gebieden, samen te brengen en het geheel ecologisch te versterken en verder te ontwikkelen.
Stappersven - © Mark Mertens
De uitdaging is de bestaande landschapskwaliteit te behouden en te versterken en tegelijk de waarde van het landschap te verhogen.
Pluisven - © Mark Mertens
Dit kan door inrichting en beheer van waardevolle landschapselementen, maar ook via maatregelen gericht op natuurlijke plaagbestrijding en bestuiving, en het verhogen van de biodiversiteit.
Pluisven - © Mark Mertens
De Kalmthoutse Heide - als onderdeel van dit gebiedsgericht project -valt het meest op omdat het een oase van topnatuur en stilte is.
Ook in de Schietvelden, het Markiezaatsmeer en de Brabantse Wal liggen grote gebieden waar stilte heerst.
Hier spelen heide, vennen en duinen de hoofdrol.
Ze zijn van onschatbare waarde voor dit grote aaneengesloten natuurgebied.
Bezoekers en fotografen komen van heinde en verre om de weidse uitzichten over de heide te ervaren en op beeld te brengen.
Toch heerst er een rustgevende stilte over de heide.
Dat is te danken aan de relatief afgelegen locatie en aan de omliggende bossen die een buffer creëren.
Dit kerngebied staat gekend als 'Grenspark' en wordt sinds 2001 beheerd via een grensoverschrijdend samenwerkingsverband.
Het Grenspark biedt prachtige leefgebieden voor vele zeldzame en bedreigde soorten.
Het mozaïek aan kleine en grote vennen is ideaal voor onder andere de gevlekte witsnuitlibel, de rugstreeppad en de heikikker.
Dankzij de dichte begroeiing van dwergstruiken, verspreid staande bomen, bosranden en landduinen gedijt die er zeer goed.
De afwisseling van heide en bos is ook perfect voor soorten als de boomleeuwerik en de nachtzwaluw.
De twee militaire domeinen Klein en Groot Schietveld ten oosten van de Kalmthoutse Heide verhullen grote en goed bewaarde heidegebieden.
De natte heide die er voor komt, is bij de best bewaarde in Vlaanderen en is dan ook van bijzondere waarde voor soorten als de adder en het heideblauwtje.
Ook zeldzame amfibieën en libellen vinden geschikte habitats in de Schietvelden.
Aan de randen van de Schietvelden bewaakt een kleine bosrand de overgang naar het omliggende landbouwgebied.
De militaire overheid is hier natuurlijk een belangrijke gebruiker en de toegang voor publiek is beperkt.
Dit maakt het beheer van het gebied uniek.
Ze zijn met elkaar verbonden door de Antitankgracht, die niet alleen een belangrijke ecologische corridor vormt, maar ook een niet te onderschatten erfgoedwaarde heeft.
Bron: eigen redactie + Masterplan
Geen opmerkingen:
Een reactie posten