zondag 19 november 2023

Gedachten- en rivierkronkels in de vallei van de Delfte beek

GEDACHTEN- EN RIVIERKRONKELS IN DE VALLEI VAN DE DELFTE BEEK


In de vallei van de Delfte Beek is het natuurgebied Blommerschot al veel langer bekend bij wandelaars die er graag in de Antwerpse Kempen op uit trekken.
Als één van de klimaatmaatregelen tegen overstromingen mag de Delfte Beek weer kronkelen zoals ze oorspronkelijk deed om de waterretentiecapaciteit van dit natuurgebied nog te vergroten.



Venherstel enkele jaren geleden creëerde een bijkomend, door heide omzoomd waterbekken in dit reeds natte natuurgebied. Waar de beek ooit rechtgetrokken werd, wordt haar oorspronkelijke kronkelende traject hersteld, om het water zo lang mogelijk in het natuurgebied zelf te behouden en het hele gebied nog meer te vernatten.



De bodem krijgt daardoor weer maximaal de tijd om zoveel mogelijk water te absorberen. Binnen het natuurgebied zelf zal dit meer ecologisch erg waardevol en qua landschapstype zeldzaam moerasbos doen ontstaan.
Aan land volgen moeraslanden bossen meteen op als ecosystemen die het best in staat zijn CO2 op te slaan.
Tegenover alle verder stroomafwaarts gelegen regio's betekent het hermeanderen van de Delfte Beek verder een minder snelle afwatering van Blommerschot en dus een betere bescherming tegen overstromingen in woonzones.
 
                                Venherstel enkele jaren geleden creëerde een bijkomend, door heide omzoomd waterbekken in dit reeds natte natuurgebied.

Meerdere dode houtstronken in en over het Blommerschot-gedeelte van de Delfte Beek heen creëren het perfecte habitat voor de zeldzame Rivierdonderpad en Beekprik die daar leven. Door het herstellen van die originele waterloop, zal het brugje dat u op uw wandeling over de Delfte Beek hielp, verhuizen naar een andere locatie in het natuurgebied.

Foto's en tekst © Rodrik Steverlynck

19 nov 2023: De Delfte Beek doorheen natuurgebied Blommerschot.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten