maandag 23 oktober 2023

Onze GroenRand-natuur: de Voorkempen in de kijker

Onze GroenRand-natuur: de Voorkempen in de kijker

                                                                     ©François Eennaes 


De open ruimtes en de klimaatgordel rond Antwerpen zijn gescheiden door lint- en verspreide bebouwing, spoorlijnen, wegen, verstedelijkingen en industrialisering.
De gevolgen zijn uiteenlopend.
Enkel geïsoleerde natuurgebieden beschermen is geen oplossing op lange termijn, hoe hoog hun natuurkwaliteit ook is.
De natuur heeft een netwerk van gebieden nodig die met elkaar in contact staan.
Op die manier kunnen dieren- en plantensoorten van het ene gebied gemakkelijk in contact komen met soortgenoten van andere gebieden.
En dat is belangrijk voor bijvoorbeeld migratie en genetische uitwisseling.

                                                                                        © François Eennaes   



GroenRand  is opgetogen dat de provincie Antwerpen zich de volgende jaren focust op het thema natuurverbindingen zodat vergevorderde versnippering van het landschap tegengegaan wordt.



Met o.a. het gebiedsprogramma ‘Groen Kruis’ wil de provincie de open ruimtes in de noordoostelijke rand van Antwerpen opnieuw met elkaar verbinden, zodat de mens terug voeling krijgt met de natuur.
'Groen Kruis' is een gebiedsprogramma, wat betekent dat verschillende partners over de gemeentegrenzen heen samen naar oplossingen zoeken om natuur terug met elkaar te verbinden.
En dat kunnen we alleen maar toejuichen!



Rond het 'Groen Kruis' bevindt zich een tweede gordel: GroenRand.
Het gebied omvat al de natuur- en bosgebieden die door de Antitankgracht verbonden worden.
Deze verschillende openruimtegebieden verdienen bijzondere aandacht.
Door participatief met partners en burgerbewegingen aan de slag te gaan, wordt er - lokaal én samen- gebouwd aan het project "onze (Antitank)gracht".
Dit is uiterst belangrijk want de Antitankgracht is dé drager van een robuuste bosstructuur langs vrijwel de volledige regio.
Naast een belangrijke bosverbinding vormt de Antitankgracht ook een verbindende structuur voor natte natuur en kruist meerdere verbindende beekvalleien: vallei Groot Schijn, Zwanebeek, vallei Klein Schijn, Kaartse- en de Laarse beek.



                                                                                            ©GruunRant


De Antitankgracht heeft tevens een belangrijke potentie om een verbindende structuur te vormen voor de drie grote heidecomplexen in de regio: het Grenspark Kalmthoutse heide, en het Klein en Groot Schietveld.
Door deze verbindende functie en het goede visbestand heeft de gracht een grote potentie als leefgebied of verbindingsgebied voor de otter, een bijzondere toppredator die recent Vlaanderen opnieuw koloniseert.
Daarbij is het van belang migratieknelpunten langs de gracht weg te werken en de bosrand- en oeverstructuur te versterken als corridor voor verschillende soorten.   
Voornaamste knelpunten voor de ecologie van de klimaatgordel zijn verdroging en de versnippering door kruisende steenwegen, met een groot risico op aanrijding voor kwetsbare soorten.
Ook de ecologische doorwaadbaarheid van woonkernen en woonparken (Kalmthout, Schilde,...) is een te onderzoeken aandachtspunt.
Tot de projectregio ‘Groene Kruis’ is nu ook Schilde toegetreden.
Dat betekent dat er een verbinding is gemaakt tussen beide projectgebieden zodat we dit kunnen beschouwen en bekijken als een grote klimaatgordel rond Antwerpen.
Verschillende burgerorganisaties zijn hier actief: wijzelf (GroenRand - groene rand rond Antwerpen), GruunRant (stadsrand), Red de Voorkempen, Greenplease,...
Het verbinden van al die gebieden is één van de vele uitdagingen die door deze verenigingen wordt nagestreefd.                                             

Nieuw project

                                                                      © Anne Oostvogels


Via ons nieuw project 'Onze GroenRand-natuur' wordt vanaf 1 november de gelegenheid geboden om u -en gans de Voorkempen- dichterbij onze prachtige natuurgebieden te brengen.
11 fotografen laten u op onze website meegenieten van onze indrukwekkende fauna en flora.
Prachtige beelden die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze GroenRand-natuur zullen vergroten.


                                                                                   ©Anne Oostvogels  


Tegelijk zal ook ontdekt worden dat we niet op onze lauweren mogen rusten als we onze natuurpracht niet willen verliezen.
Onze natuur blijft erg kwetsbaar, ondanks het harde werk van provincie en gemeenten.
Veel kijkgenot vanaf 1 november!.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten