vrijdag 20 oktober 2023

Vlaamse natuur niet klaar voor Europese doelen

 

Vlaamse natuur niet klaar voor Europese doelen



Half september verscheen het nieuwe Natuurrapport 2023. Een team van natuurwetenschappers en andere experten boog zich over de vraag hoe Vlaanderen de doelen van de Europese Biodiversiteitsstrategie en de daarmee samenhangende natuurherstelwet kan halen. Om de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen, heeft Vlaanderen nood aan een samenhangend netwerk van natuurgebieden, dat werd onlangs weerom bevestigd in een artikel van Erik Grietens van Bond Beter Leefmilieu.



De biodiversiteit in Vlaanderen blijft achteruitgaan.
Vastgesteld wordt dat er te weinig ruimte is voor natuur.
Onze natuurgebieden zijn te klein, ruimtelijk versnipperd en ingebed in een intensief gebruikt landschap.
Daardoor krijgt vervuiling vrij spel in de natuurgebieden.
De klimaatverandering versterkt de negatieve impact.




De oplossing voor dit probleem is niet nieuw en kennen we al sinds het Structuurplan Vlaanderen van eind jaren 1990: een samenhangend natuurnetwerk dat bestaat uit grote, robuuste natuurgebieden die met elkaar in verbinding staan, zodat soorten zich kunnen verplaatsen van het ene naar het andere natuurgebied.
Om in Vlaanderen een natuurnetwerk te realiseren, zijn volgens het rapport nieuwe en krachtige instrumenten nodig voor de verwerving of aanwending van gronden.





In onze hele ruimtelijke regelgeving wegen private belangen onevenwichtig zwaar door ten opzichte van publieke natuurbelangen.
De verdere aantasting van de open ruimte door uitzonderingsregels in het ruimtelijk beleid moet stopgezet worden.




Dat zijn politiek lastige discussies, maar oplossingen moeten er alleszins komen, anders zullen problemen zoals overstromingen ons inhalen.

Een robuust natuurnetwerk kan overvloedige regenval verwerken en zorgt voor een buffer tegen opdrogende grondwaterlagen.
Daar hebben we allemaal baat bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten