dinsdag 24 oktober 2023

Onze GroenRand-natuur: Vlaamse parken, de kroon van het Vlaamse landschap

 

Onze GroenRand-natuur: Vlaamse parken, de kroon van het Vlaamse landschap

                                                                 Vinpootsalamander Wim Verschraegen


Witte rook op het Martelarenplein in Brussel op vrijdag 13 oktober: na een intensieve procedure van anderhalf jaar erkent de Vlaamse regering op voordracht van ministers Demir en Diependaele maar liefst negen Vlaamse Parken. Naast het reeds bestaande nationaal park Hoge Kempen gaan voortaan ook Brabantse Wouden, Scheldevallei en Bosland (onder voorwaarden) door het leven als nationaal park. De Zwinstreek, Vlaamse Ardennen, Hart van Haspengouw, Grenzeloos Bocageland (met aan Vlaamse zijde de Voerstreek) en Maasvallei krijgen de titel van Landschapspark. GroenRand juicht deze belangrijke stap in het Nationaalparkbeleid toe. Vlaamse parken trachten natuur te verbinden en te ontsnipperen. Versnippering verkleint niet alleen de natuurgebieden, maar beperkt ook de mogelijkheden voor planten en dieren om zich door het landschap te verplaatsen, wat essentieel is voor veel diersoorten.
Het herstellen van verbindingen tussen natuurgebieden kunnen hier oplossingen bieden.
Onze natuurgebieden zijn momenteel klein, ruimtelijk geïsoleerd en ingebed in een intensief gebruikt landschap, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor milieudruk van buitenaf. Versnippering leidt tot een verlies aan soortenrijkdom, genetische diversiteit en ecosysteemprocessen, wat versterkt wordt door klimaatverandering.



De negen parken worden de parels aan de kroon van het Vlaamse landschap.
Het is daarom een mooie zaak dat Vlaanderen geen drie (zoals voorzien) maar vijf Landschapsparken erkent.
Meer nog, er dringt zich -tijdens de volgende legislatuur- een nieuwe oproep op voor het Grenspark Kalmthoutse Heide (als Nationaal park).
GroenRand zal er alles aan doen om dit in het volgend regeerakkoord te krijgen
De bijzondere commissie van het Grenspark heeft besloten om ondertussen verder te werken aan het master- en operationeel plan.
GroenRand pleit ervoor om hier voldoende financiële middelen te voorzien.
Om deze zorg nogmaals onder de aandacht te brengen komt GroenRand naar buiten met een nieuw initiatief: 'Onze GroenRand-natuur'.


De otter blijft onze mascotte




Wij beschouwen de otter als een hoopvol symbool voor natuurheropleving.

De otter is sinds een tiental jaren terug in Vlaanderen.
Ook in de omgeving van Antitankgracht werd hij gespot.
In Vlaanderen werkt de overheid volop aan een soortenbeschermingsprogramma en werken een groot aantal actoren verder aan het otter vriendelijk maken van onze natuur.
Dat otters terug zijn kunnen we beschouwen als een duw in de goede richting, maar het is nog geen succesverhaal!

                                                                                foto: Pixabay


We hopen dat daar meer vaart in kan komen dankzij de inzet van de verschillende gemeentebesturen, de provincie, ANB, Natuurpunt en door eventuele subsidies vanuit Europa.

De otter is dan ook een paraplusoort: help je de otter door waterrijke gebieden ecologisch te stimuleren, dan help je meteen een hele resem van (zeldzame) plant- en diersoorten.

                                               Boomkikker


De natuur maakt deel uit van ons patrimonium en daar moeten we trots op zijn en goed voor zorgen.
Het project
'Onze GroenRand-natuur' wil een positief verhaal vertellen.
Door de natuur dichter bij de mensen te brengen, laten we hen ontdekken wat onze eigen prachtige fauna en flora te bieden hebben. 
Vanuit verwondering willen we iedereen aanzetten om de natuur in de Voorkempen te beleven.
Als je bewondering hebt voor en geniet van de natuur, dan begrijp je beter dat er maatregelen nodig zijn om haar te behouden en te versterken.
Via dit project wordt vanaf 1 november 2023 de gelegenheid geboden om u dichterbij onze prachtige fauna en flora te brengen.
11 fotografen laten u op onze website meegenieten van onze indrukwekkende natuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten