vrijdag 20 oktober 2023

GroenRand vindt herstel en aanplant van houtkanten belangrijk

GroenRand vindt herstel en aanplant van houtkanten belangrijk

                                                                       ©Vlm

Houtkanten, bomenrijen en hagen: het zijn de kleine landschapselementen die ons Vlaamse platteland mee vorm geven. Ze ademen geschiedenis, sommige staan al op de kaarten van Ferraris getekend en doen dus al meer dan 350 jaar dienst als perceelsgrens. Het zijn lokale hotspots voor biodiversiteit en ze leveren tal van ecosysteemdiensten. En toch verdwenen ze vorige eeuw aan een snel tempo uit ons landschap. Een trend die zich ook nu nog verderzet, maar het tij lijkt zich stilaan toch te keren. Het Vlaams Houtkantenplan dat minister Demir in het leven heeft geroepen wil hier alvast aan bijdragen.




Tot 50.000 euro voor lokale besturen die houtkanten aanplanten of herstellen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir lanceert een tweede projectoproep houtkanten.
Natuurgebieden maken deel uit van een ecologisch geheel, een ‘landschap’, waarbij je ook verbindingen tussen bossen, bosranden, houtkanten en de aansluitende omgeving moet meetellen.
Door het ontwikkelen van o.a. Vlaamse parken dienen natuurgebieden uit hun isolement te worden gehaald.
Dit betekent onvermijdelijk dat we moeten werken met een duidelijke verbindende visie.
Zo wordt niet alleen ingezet op natuurkernen, maar ook op het verbinden daarvan met een groenblauw netwerk.




In het verleden waren er in grote delen van de Voorkempen heel wat kleine landschapselementen zoals hagen, knotbomen en houtkanten.

Ze waren echt een onderdeel van onze landschappen en bovendien waren het ook leefplaatsen of verbindingswegen voor heel wat dieren.
Ze kwamen er schuilen, rusten, hun nest maken of voedsel zoeken. Er kwamen ook heel wat plantensoorten voor.
Helaas zijn er door de loop der jaren heel wat verdwenen.
Naast ontsnipperingsmaatregelen kunnen natuurlijke elementen zoals houtkanten, bomenrijen, oevers van waterlopen en kleine bosjes een veilige weg voor dieren vormen.
Dat zijn de zogenaamde ‘kleine landschapselementen’ of ‘groene infrastructuur’.
Het is belangrijk dat de ontsnipperingsmaatregelen hierop aansluiten. Lees alles over de oproep op de webpagina over de oproep houtkanten 2023. ​​

Geen opmerkingen:

Een reactie posten