zondag 3 november 2024

COP16 in Cali eindigde gisteren in chaos

 COP16 in Cali eindigde gisteren in chaos

  Foto: Belga
Veel landen hadden de slotzitting al verlaten, waardoor er geen geldige stemming kon plaatsvinden over de eindconclusies. Ze waren al vertrokken om te slapen of om hun vlucht niet te missen, terwijl de vergadering uitliep en de nachtelijke sessie geen oplossing bood.
                                                                            Foto: Belga

In Kunming en Montreal was afgesproken om tegen 2030 30 procent van het land en de zee te beschermen. Er zou ook aanzienlijk meer geld beschikbaar moeten komen. Ondertussen tonen rapporten aan dat de biodiversiteit steeds meer onder druk staat. Het WWF heeft berekend dat de populaties van wilde dieren sinds 1970 met gemiddeld 73 procent zijn afgenomen. Deze cijfers zeggen ook iets over de staat van de natuur, die nauw verbonden is met het klimaat door de opslag van CO₂. Dit maakt de strijd tegen klimaatverandering een urgent probleem en verhoogde het belang van COP16. Het nieuwe fonds zou idealiter 200 miljard dollar moeten bevatten, met bijdragen van zowel publieke als private middelen. De EU en Canada waren echter sterk tegen een nieuw fonds, omdat zij vinden dat bestaande financiële mechanismen, zoals de GEF (Global Environment Facility), hun werk moeten doen. Momenteel is er ongeveer 407 miljoen dollar verzameld, met het doel om volgend jaar naar 20 miljard te streven en tegen 2030 naar 30 miljard. Met slechts 407 miljoen zijn we nog ver verwijderd van dit doel.

Natuur en klimaat hangen samen


Het proces om de natuur beter te beschermen verloopt duidelijk zeer traag, wat grote zorgen baart voor GroenRand. Dit is onaanvaardbaar en heeft gevolgen voor iedereen. De mens is immers afhankelijk van de natuur, die tal van diensten levert en bijdraagt aan het vertragen van de klimaatopwarming. We hopen dat het engagement van Vlaanderen tot uiting komt in de nieuwe Vlaamse beleidsnota voor Omgeving van minister Jo Brouns.
Echter, er moet een ommekeer komen, aangezien de Vlaamse regering het budget voor de Blue Deal heeft gehalveerd, tot grote verbazing van GroenRand. Het plan dat Vlaanderen zou beschermen tegen droogte en overstromingen, is nu gereduceerd tot een schamel budget van 14 miljoen euro per jaar en ontbreekt het bovendien aan samenhang en doelgerichtheid. Het is tevens van cruciaal belang dat Vlaanderen snel een samenhangend natuurnetwerk ontwikkelt om de biodiversiteit te bevorderen en de doelstellingen van de Europese Green Deal te bereiken.
Voor de realisatie van zo'n netwerk en het verminderen van de negatieve milieueffecten zijn aanzienlijke investeringen vereist.

Latere datum

Na het mislukken van COP16 is de officiële sluiting uitgesteld naar een latere datum. Het is nog onduidelijk waar en wanneer dit zal zijn, maar het zal waarschijnlijk volgend jaar plaatsvinden. Tijdens een dergelijke 'tussentijdse COP' (de volgende officiële COP17 is pas in 2026 in Armenië) kan er mogelijk enige vooruitgang worden geboekt.
De vraag blijft echter welke impact de mislukte conferentie zal hebben op het natuurbeleid. Ambities op papier vastleggen is één ding; ze daadwerkelijk uitvoeren is iets anders. De bereidheid om tot actie over te gaan staat onder druk.
Er gebeurt wel iets, maar er is een versnelling nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten