maandag 25 november 2024

VN-top streeft naar een verdrag om wereldwijde plasticvervuiling aan te pakken

VN-top streeft naar een verdrag om wereldwijde plasticvervuiling aan te pakken

                                            Foto: AP

In Zuid-Korea verzamelen 175 landen zich voor de laatste internationale VN-onderhandelingsronde die moet resulteren in een wereldwijd verdrag tegen plasticvervuiling.
Dit verdrag is bedoeld om de globale crisis van plasticvervuiling te bestrijden.
De top begint een dag na de chaotische en enigszins teleurstellende afloop van de klimaattop in Azerbeidzjan.
Zoals bij COP29, zijn er tegenstrijdige belangen aanwezig.
Na de biodiversiteits- en klimaattop begint vandaag een andere cruciale milieutop, die het eindresultaat moet zijn van onderhandelingen die sinds 2022 gaande zijn.
Tijdens een VN-top in Zuid-Korea streven landen naar een juridisch bindend akkoord om plasticvervuiling aan te pakken.

Voor de vijfde keer komen landen wereldwijd samen om te streven naar een juridisch bindend akkoord tegen plasticvervuiling.
Vertegenwoordigers van nationale delegaties, de plasticindustrie, wetenschappers en milieuactivisten zijn aanwezig om te bespreken hoe het toenemende probleem van plastic aangepakt kan worden.

                                                                               Clean up - GroenRand

Studies tonen aan dat zonder het inperken van de ongebreidelde productie, plasticvervuiling niet fundamenteel aangepakt kan worden.
Sinds 1950 is de productie meer dan tweehonderdvoudig toegenomen.

                                                                                                                  Clean up - GroenRand

In 2022 begonnen 175 landen onderhandelingen met als doel om tegen het einde van dit jaar een overeenkomst te bereiken, die een juridisch bindend instrument tegen plasticvervuiling zou moeten zijn.
Echter, sommige olie- en gasproducerende landen, zoals Saoedi-Arabië, ondersteund door lobbyisten uit de fossiele brandstoffenindustrie, verzetten zich tegen beperkingen op de productie van plastic, dat voornamelijk uit fossiele brandstoffen wordt vervaardigd.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling voorspelt dat de productie en het gebruik van plastic wereldwijd zal stijgen tot 736 miljoen ton tegen 2040, een toename van 70 procent ten opzichte van 2020, als er geen beleidswijzigingen plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten