zondag 3 november 2024

300 liter zwerfvuil opgeruimd aan de Kleine E-10Plas in Brasschaat

๐Ÿ‘๐ŸŽ๐ŸŽ ๐ฅ๐ข๐ญ๐ž๐ซ ๐ณ๐ฐ๐ž๐ซ๐Ÿ๐ฏ๐ฎ๐ข๐ฅ ๐จ๐ฉ๐ ๐ž๐ซ๐ฎ๐ข๐ฆ๐ ๐š๐š๐ง ๐๐ž ๐Š๐ฅ๐ž๐ข๐ง๐ž ๐„-๐Ÿ๐ŸŽ ๐๐ฅ๐š๐ฌ ๐ข๐ง ๐๐ซ๐š๐ฌ๐ฌ๐œ๐ก๐š๐š๐ญ

De Europese otter, een beschermde diersoort in Europa, is bezig met een voorzichtige terugkeer in het grensgebied tussen Vlaanderen en Nederland.
Dit is positief nieuws voor de biodiversiteit en biedt mogelijkheden om de waterkwaliteit en de vochtige natuur te verbeteren.
Met het project 'Otter over de grens' streven we naar het vormen van een samenhangende metapopulatie van otters, die Vlaanderen en Zuid-Nederland verbindt met andere otterpopulaties in Europa.
Op 1 april 2024 is het Europese project 'Otter over de grens' van start gegaan.
Het doel van dit project is om het habitat van de otter in het grensgebied tussen Vlaanderen en Nederland te verbeteren, met steun van het Interreg-programma Vlaanderen-Nederland van de Europese Unie.

Hoe en waarom?

Sinds 2012 is de otter sporadisch weer gespot in de Schelde- en Maasvallei.
In het noorden van Nederland floreert de otter, maar in het zuiden moet de soort nog veel terrein winnen.
Zestien partijen, variรซrend van overheden tot natuurorganisaties, zetten zich nu in om de habitats van de otter te verbeteren, te vergroten en onderling te verbinden.


Belangrijkste uitdagingen

  1. Verkeer: Jaarlijks wordt tot 30% van de otters in Noord-Nederland doodgereden. Het is cruciaal om migratieroutes in kaart te brengen en infrastructuurfragmentatie te verminderen.
    Otters volgen de oevers van waterlopen tijdens hun verplaatsing.
    Ze zwemmen niet onder bruggen door, zoals bevers dat doen, maar steken de weg over als ze niet verder kunnen 'te voet'.
    Hierdoor vallen ze ten prooi aan het verkeer. Ontsnippering vereist dus het voorzien van droge doorgangen onder wegen die kruisen met de migratieroutes van de otter.
  2. Natte natuur: Otters vereisen een uitgestrekt leefgebied, waardoor het herstel van moerassen, rivieren en oeverzones van essentieel belang is.
  3. Voedsel: Otters hebben een dieet dat voor 90% uit vis bestaat, wat gezonde visbestanden noodzakelijk maakt.
  4. Polluenten: Vervuilende stoffen kunnen een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid en voortplanting van otters.

Oplossingen

Er is een project in ontwikkeling voor een grensoverschrijdende corridor langs de Mark, die de Biesbosch met de Antitankgracht en de Scheldevallei verbindt, en doorloopt in Nederlands en Belgisch Limburg via het Kempenbroek.
Er wordt aandacht besteed aan het verbeteren van habitats, zoals het herstel van moerasgebieden in de Scheldevallei.
Bovendien is het van belang dat otters zich veilig door het landschap kunnen bewegen, wat zal leiden tot het ontsnipperen van wegen en kanalen.
Het project beoogt ook de kennis over de verspreiding van de otter te vergroten. Wetenschappers van het INBO zullen hiervoor e-DNA-technieken (environmental DNA) gebruiken om watermonsters te analyseren op de aanwezigheid van otter-DNA.
Deze monitoringstechniek is veelbelovend voor een schuwe diersoort die zich niet gemakkelijk laat zien.
Tot slot wordt er gewerkt aan bewustwording bij verschillende partijen, zoals weg- en waterloopbeheerders, om meer rekening te houden met de behoeften van de otter.

Scholen kunnen de Europese otter helpen

Iedereen kan de otter helpen door zwerfvuil te rapen. 
Tijdens de coronaperiode zijn we al gestart met het project 'Olga de Otter'.




Deze actie is van groot belang omdat veel zwerfafval uiteindelijk in onze rivieren terechtkomt en in de maag van otters belandt.
Om deze reden wordt er momenteel een speciale wedstrijd georganiseerd voor basisscholen.
Alle klassen van het derde tot en met het zesde leerjaar uit heel Vlaanderen kunnen aan deze wedstrijd deelnemen.
Inschrijven kan vanaf 29 mei 2024.
De scholenwedstrijd gaat door van 1 oktober tot 1 december 2024.
De deelnemende klassen engageren zich om een zwerfvuilactie uit te voeren.
Ze kiezen zelf een actie in de buurt van de school of sluiten aan bij een begeleide actie aan de oevers van enkele waterlopen.


Eind oktober hebben vrijwilligers, waaronder Luc Vermeersch (zwerfvuilruimers in DE parkgemeente Brasschaat en lid van GroenRand), samen met leerlingen van het vierde leerjaar van GIBO Driehoek Basisschool, de handen ineengeslagen om de natuur rond de Kleine E-10 Plas in de parkgemeente Brasschaat op te schonen. Niet ver van deze locatie ligt ook de grote E10-Plas. Op 3 oktober 2024 begonnen verschillende partners met de voorbereidingen om een vochtig, overstromingsgevoelig weiland naast de E10-plas te transformeren in een klimaatpark. De herinrichting is bedoeld om een aantrekkelijke en veilige habitat voor de otter te creรซren. Het is dus de perfecte plek om in dit gebied symbolisch zwerfafval op te ruimen. Met veel inzet werd er samen 300 liter aan zwerfvuil opgehaald. Bedankt aan alle helpende handen! Leuk extraatje voor GIBO Driehoek: met hun deelname maken ze kans op een optreden van Radio Oorwoud in hun school!


Klimaatpark vangt wateroverlast E10-plas op

Klimaatpark De Zwaan zal dienen als een nieuwe, cruciale verbinding in de natuurcorridors langs de Antitankgracht en de Schijnvallei. Het gebied is zeer gevoelig voor water en het weiland is bijna de hele winter overstroomd. Het plan stelde al dat "het eentonige grasland" zou worden getransformeerd in een gecontroleerd overstromingsgebied als extra buffer voor de Laarse Beek en de E10-plas. Vervolgens kocht de gemeente Schoten het ongeveer 10 hectare grote weiland.

De Olga otter en De Zwaan



De regio rond de nabijgelegen Antitankgracht, inclusief het klimaatpark De Zwaan met de E10-plas, is cruciaal in het Vlaamse beschermingsprogramma voor de otter. Deze 'paraplusoort' zorgt ervoor dat, als de otter in een gebied aanwezig is, ook andere diersoorten floreren dankzij de gunstige omstandigheden. Het vochtige milieu van het klimaatpark biedt de otter ideale leefomstandigheden: helder, visrijk water van hoge kwaliteit en veel rust. Dit komt ook ten goede aan vele vissen, waterplanten, libellen en moerasvogels.
De Antitankgracht is een belangrijke noord-zuidverbinding tussen de Nederlandse en de Vlaamse otterpopulaties, die nog in opbouw is. In Sint-Job-in-'t-Goor stuit de otter echter op een obstakel: daar loopt de Antitankgracht door bebouwd gebied en is zelfs gedeeltelijk gedempt.
Door klimaatpark De Zwaan ottervriendelijk in te richten en veilige doorgangen naar omliggende open ruimtes te creรซren, bieden we de dieren op termijn een alternatieve route voor het onderbroken deel van de Antitankgracht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten