zaterdag 23 november 2024

Nieuw soort plastic breekt zichzelf af in zeewater

Nieuw soort plastic breekt zichzelf af in zeewater


Elke jaar doet GroenRand mee aan de River Cleanup (World Cleanup Day) om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de afvalproblematiek. 8 miljard kilogram plastic eindigt elk jaar in zee. Een groot deel daarvan komt in de oceanen terecht via rivieren.


De wereld worstelt met een overschot aan plastic afval.
Het probleem wordt deels veroorzaakt door de grote verscheidenheid aan plastics.
Verschillende diktes, sterktes en kleuren van plastic vereisen elk specifieke recyclingmethoden. Tot op heden zijn deze methoden echter nog steeds beperkt. Mede daarom is het belangrijk om kritisch te zijn op nieuwe soorten plastic. Plastic, ooit gezien als een teken van vooruitgang, is nu de oorzaak van grote milieuproblemen.

Nieuwe plastic dat door zout afbreekt
Toch is het nieuwe plastic ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Tokio het benoemen waard, omdat het materiaal deels oplossingen bevat voor het grote plasticprobleem.
Opruimen en recyclen zijn belangrijke stappen om plasticafval te verminderen, maar de ware doorbraak zal komen van innovatie.
Er is een nieuw type plastic ontwikkeld dat snel en vanzelf in zout water afbreekt. 
Japanse onderzoekers hebben een nieuw type plastic ontwikkeld dat een unieke eigenschap bezit: het is bestand tegen zout water.
Het plastic breekt af in moleculen die eenvoudig te recyclen zijn en tevens dienen als een soort voedingsstof voor zeebacteriën.
Dit zou een oplossing kunnen zijn voor het probleem van microplastics in de oceaan.

Dit is een belangrijke vooruitgang in de ontwikkeling van plastics die direct in het milieu afbreken en tegelijkertijd goed recyclebaar zijn. 
Deze nieuwe soort plastic kan gemakkelijk opnieuw worden gebruikt als grondstof voor het maken van nieuwe plastics. De kleine bouwstenen, monomeren genaamd, zijn vaak koolstofmoleculen die kunnen dienen als voedingsstoffen voor vele bacteriën en kleinere organismen in de zee. Onderzoekers hebben een belangrijke vooruitgang geboekt, maar momenteel vindt alles nog op kleine schaal plaats in het laboratorium. Ze moeten de productie en tests nog opschalen, wat vaak een uitdaging is, aangezien conventionele plastics nog steeds veel goedkoper zijn om te produceren. Meer weten? Het volledige onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift: Science.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten