Strijd om een Brabants natuurgebied tussen Putte en Ossendrecht
Tijdens de Koude Oorlog en de periode van toenemende militarisering, zetten de Nederlandse strijdkrachten vaak natuurgebieden in, zoals bossen en heidevelden.
Het voornemen om landgoederen nabij Ossendrecht te onteigenen voor militaire doeleinden resulteerde in een conflict met de omwonenden.
Het ging om privé-eigendom van Belgische burgers, die hun zorgen uitdrukten in de Belgische pers.
In eerste instantie probeerde de Nederlandse natuurbeschermingsbeweging hierop in te haken.
De relatie tussen de Nederlandse en Belgische organisaties verslechterde echter na een persconferentie van De Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon, waar ze kritiek leverden op niet alleen de Nederlandse regering en militaire autoriteiten, maar ook op het hele systeem van georganiseerde natuurbescherming.
Dit viel niet in goede aarde aan de Nederlandse kant van de grens.
Uiteindelijk slaagden noch de Belgische noch de Nederlandse natuurbeschermers erin hun doel te bereiken, en het project ging door.
In 2001 werd een grensoverschrijdend natuurreservaat opgericht: het Grenspark Kalmthoutse Heide ontving aan de Nederlandse zijde de status van Nationaal park. GroenRand hoopt vanzelfsprekend op een gelijkwaardige status voor het Vlaamse deel, wat naar verwachting zal volgen.
In 1952 werd bekend dat natuurgebied aan de Nederlands-Belgische grens tussen Putte en Ossendrecht zou worden onteigend om militair oefenterrein te worden. In… rebrand.ly |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten