maandag 16 januari 2023

De bever

VEGEN BEVERS HUN NATTE VOETEN? WAAROM HEBBEN ZE ORANJE TANDEN? WAT HEBBEN BEVERS TE MAKEN MET VANILLE-IJS?

Er zijn op heel de wereld maar twee beversoorten: de Europese bever (Castor fiber) en de Noord-Amerikaanse bever (Castor canadensis).De namen zeggen het al: de een woont met name in Europa (en Noord-Azië), de ander vertoeft vooral in Noord-Amerika.

                                                                                                     ©Ben Hellebaut           

Het begon allemaal toen televisiekok Jamie Oliver zich in 2011 bij The Late Show liet ontvallen dat er anale klieren van bevers in vanille-ijs zitten.Het publiek reageerde geschokt, alsook gastheer David Letterman.Maar wat klopt er van Olivers verhaal?De Europese bevers zijn strikt beschermd, maar op hun neven in Canada en de Verenigde Staten kan worden gejaagd.Eén van de producten van die jacht bleek inderdaad de anaalklieren van bevers te zijn.Dat sterk ruikende goedje komt uit de anale klieren van de bever, en wordt inderdaad gebruikt in vanille-aroma's als natuurlijke smaakstof.



Mensen met oranje tanden vind je waarschijnlijk een beetje vies, maar bevers kunnen er helemaal niets aan doen dat ze een gekleurd gebit hebben.Net als bij andere knaagdieren blijven de tanden van bevers hun hele leven doorgroeien.Als dat niet zo zou zijn, zouden ze na het doorknagen van al die boomstammen afgesleten stompjes overhouden.
Om te voorkomen dat ze hun tanden breken op zo'n harde stok, zit er ijzer in hun glazuur.
Dat ijzer geeft hun tanden een oranje gloed, net als roest.



Bevers pakken hun onderkomen uitermate serieus aan.
Volgens de Zoogdiervereniging kan een beverburcht wel twee meter hoog worden, met een doorsnede van tien meter.
En net zoals mensen graag hun natte schoenen in de hal zetten zodat de rest van het huis droog blijft, heeft de bever een zogeheten natte kamer ingericht.
Daar schudt hij het water van zich af.
Daarna verplaatst hij zich naar de nestkamer.
Die ligt zo'n twintig centimeter boven de waterspiegel en is voorzien van een luchtgat en houtsnippers. Zo houden ze hun onderkomen lekker droog.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten