maandag 23 januari 2023

Soortenbeschermingsprogramma otter goedgekeurd

 

sOORTENBESCHERMINGSPROGRAMMA OTTER EINDELIJK GOEDGEKEURD

© ​Yves Adams


We hebben -met verschillende partners- heel wat moeten doen om de otter onder de aandacht te brengen, hopend dat ooit dit otter-programma goedgekeurd zou worden..
En het is zover, de goedkeuring door minister Zuhal Demir is er.

GroenRand heeft pluimen uitgedeeld aan organisaties die het otterverhaal mee tot stand hebben gebracht.
Onze natuurvereniging heeft bijvoorbeeld op vrijdag 26 februari 2021 de Groene Duim uitgereikt aan ‘grote broer’ Natuurpunt voor de inspanningen om van de Antitankgracht een volwaardige otter-natuurverbinding te maken.







John Maes van afdeling Schijnbeemden en Johan Neegers van Antwerpen Noord & Kempen mochten deze toen in ontvangst nemen.
Ter hoogte van de Antitankgracht in Sint-Job greep GroenRand de Week van de Vrijwilliger aan om de Groene Duim uit te reiken.
GroenRand droomt ervan om alle natuur- en bosgebieden langs de Antitankgracht met elkaar te verbinden tot één aaneengesloten gebied.
Dat is belangrijk voor de terugkeer van de otter, maar ook voor de realisatie van een nationaal park en een klimaatgordel.
Om dit te realiseren kon GroenRand rekenen op Natuurpunt, want een visie zonder uitwerking brengt niet veel zoden aan de dijk.
En...we waren en zijn als vereniging té klein om onze droom te realiseren
In de GroenRand-regio zijn er gelukkig honderden vrijwilligers van Natuurpunt actief.
Deze Groene Duim was symbolisch voor al deze mensen.




“Sinds 2018 hebben we langs de Antitankgracht in Schilde alleen al bijna 90 ha natuur- en bosgebied kunnen kopen, 9 ha in de Schijnvallei en 7,5 ha in het Zevenbergenbos in Ranst. Aan de Zavelputten is in 2012 de eerste platgereden otter gevonden”, wist John Maes ons toen te vertellen.
John is voorzitter van Natuurpunt Schijnbeemden en houdt zich tevens bezig met het aankoopbeleid.


Hoewel otters zeer schuw zijn en zich slechts uiterst zelden laten waarnemen, hebben zij een behoorlijk hoge tolerantie tegenover menselijke verstoring voor zover de nodige dekking en vluchtmogelijkheid voorhanden zijn.
Veruit de meeste recreatie vindt immers overdag plaats, terwijl otters in de regel ’s nachts actief zijn en zich overdag terugtrekken in veilige zones.
De aanwezigheid van dergelijke zones, ruimtelijk regelmatig gespreid, is daarom een belangrijke factor.
Het soortenbeschermingsprogramma moet daarom aandacht schenken aan deze schuilplaatsen. 
Om deze strook te verbreden en te versterken konden we gelukkig reeds rekenen op het aankoopbeleid van Natuurpunt en ANB.
Daarbij is het essentieel dat in deze zones de nodige rust kan gegarandeerd worden, en menselijke betreding er maximaal wordt beperkt.




Ontsnipperingsplan

Dat laatste is dan weer precies de opdracht waarover Johan Neegers en z’n collega’s zich ontfermt hebben en dit ter voorbereiding van het soortenbeschermingsprogramma.
“Het verkeer is de grootste doder van de otter. Ook in 2017 in Kalmthout is dat gebeurd. We werken aan een ontsnipperingsplan om de otter te beschermen. Die heeft naast vis en proper water, ook voldoende rustplaatsen en zo’n 40 km oever nodig om zich met z’n jongen te kunnen nestelen. De Antitankgracht is hiervoor geschikt”, bevestigt Johan.
Beide heren kregen een Duimpjesbier, een Westmalle Trappist met voor de gelegenheid een origineel etiket van ontwerper Roderick die ook de figuren van Olga de Otter heeft getekend.




 Zuiver water

GroenRand besefte dat een Antitankgracht met zuiver water een nieuw leefgebied voor de otter zou kunnen worden.
Onze vereniging koos voor ‘Olga’ als mascotte van deze campagne.
Ondertussen kon de vereniging vijf kaarsjes uitblazen.


De otter werd gespot in Brasschaat vlakbij de Antitankgracht.
Eind 2018 bevestigde het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) op basis van sporenonderzoek de aanwezigheid van een otter in de Antitankgracht.
Dat was goed nieuws, want het betekent dat het water hier al properder wordt.
Otters eten namelijk vissen, en die moeten gezond zijn.
Om hier van bewust te worden werd de ‘Olgacampagne’ opgestart.
Van ‘Olga de otter’ zijn 600 voorleesboekjes verspreid in 94 basisscholen en jeugdbewegingen in Brecht, Brasschaat, Schilde, Schoten, Ranst, Zoersel, Malle, Kapellen, Stabroek en Kalmthout, de gemeenten langs de Antitankgracht. 




Met de vertelling ‘Olga de Otter wordt ziek’ van Peter Jochems heeft GroenRand geprobeerd om jongeren attent te maken op het belang van proper water.
Het was een voorleesverhaal op kindermaat.
Niet alleen de otter, maar ook de vuilnisbak wordt gepersonaliseerd en krijgt de naam ‘Rommelop’.


Het ‘Zwerfvuilspook’ is dan weer de boosdoener die de twee vriendjes Olga en Rommelop uit elkaar drijft.
Gelukkig kunnen de kinderen hem betrappen bij het vervuilen van de Antitankgracht. Van schaamte verdwijnt het spook: Olga en Rommelop worden terug herenigd.
Olga de Otter reisde ook door Vlaanderen met een WWF-expo over de otter in België en de Antitankgracht. 


 Meer info:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten