maandag 30 januari 2023

Zonder decreet zal GroenRand zich verzetten tegen nationale parken

 

ZONDER DECREET ZAL GROENRAND ZICH VERZETTEN TEGEN NATIONALE PARKEN



De oprichting van Vlaamse parken werd destijds door GroenRand - die zich vooral inzet voor de Antitankgracht en de omliggende natuurgebieden- laaiend enthousiast onthaald.
Al lange tijd is de natuurvereniging voorstander van een nationale park in de Voorkempen, om de versnippering tegen te gaan.
Dat zou de biodiversiteit - en in het bijzonder hun mascotte de otter - ten goede komen (soortenbeschermingsprogramma otter is ondertussen goedgekeurd).
Als potentiële kandidaat voor een nationaal park beschouwt GroenRand het aaneen te sluiten geheel van de Kalmthoutse Heide, het Groot Schietveld, het Klein Schietveld en de aanleunende natuur- en bosgebieden.



GroenRand heeft er nooit een geheim van gemaakt dat we via de Antitankgracht (drager) dat gebied met elkaar verbonden willen zien.
Steeds hebben we gehoopt dat hier een nationaal park gerealiseerd zal worden op voorwaarde dat grondeigenaren – zoals landbouwers -juridische garanties (decreet) krijgen dat alles zal gebeuren in samenwerking en op vrijwillige basis.





Het Grenspark Kalmthoutse Heide is een uniek en grensoverschrijdend natuurgebied dat ongeveer 6000ha omvat.
Het Grenspark maakt als Habitat- en Vogelrichtlijngebied deel uit van het Natura 2000-netwerk dat in heel Europa de belangrijkste natuurgebieden op duurzame wijze beschermt.
Het gebied maakt aan Nederlandse zijde reeds deel uit van het Netwerk van Nationale Parken.  




De Vlaamse overheid wil meer natuurgebieden als nationaal park erkennen om zo de versnippering van de natuur tegen te gaan.
Een erkenning is nodig om ook in de toekomst zeker te kunnen zijn van bescherming en (financiële) middelen.
Recreatie wordt verspreid (verschillende toegangspoorten), zodat er meer rustgebieden worden gecreëerd voor dieren en planten.

De huidige contour van Grenspark Kalmthoutse Heide omvat 6.000ha.
Om kans te maken op een erkenning moet het gebied over een periode van 20 jaar groeien naar een gebied van minstens 10.000ha aan weerszijden van de landsgrens.
De voorziene uitbreiding betreft ruimte die vandaag al natuurgebied is, maar versnipperd ligt in de regio.
Het gaat dus niet om gebieden die vandaag een andere functie dan natuur hebben. 

Private eigenaars die worden betrokken in de contour van een nationaal park en bij willen dragen aan doelstellingen uit het masterplan kunnen dit altijd op vrijwillige basis doen. 



Grenspark Kalmthoutse heide heeft vanaf maart 2022 tot eind mei 2023 de tijd om het masterplan op te maken.
Momenteel is er een nieuw decreet in opmaak dat het kader schetst voor de opmaak van het masterplan.
 
Op het einde van het begeleidingstraject worden het masterplan en het operationeel plan beoordeeld door de jury.
Midden 2023 volgt de definitieve toekenning van de vier parken die het label nationaal park zullen mogen dragen.

In een duidelijk decreet moeten landbouwers en grondeigenaars garanties krijgen dat er geen bijkomende verplichtingen verbonden zijn aan de parkinitiatieven, anders is GroenRand geen voorstander voor nationale parken.
GroenRand vindt landbouwers een bijzondere partner in het openruimteverhaal en roept op tot betere samenwerking.
Alles moet gebeuren in gezamenlijk overleg en met een open vizier.

Lees meer: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221207_94871863

Het ontwerp van decreet legt vooral de basis voor samenwerkingsverbanden om landschapskwaliteit en landschapszorg te stimuleren.
Dit voorontwerp is ondertussen voorgelegd aan de adviesraad voor milieu en natuur (Mina), de adviesraad voor ruimtelijke Ordening (SARA), de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP).

Het uiteindelijke ontwerpdecreet moet nog worden ingediend in het Vlaams Parlement om daar besproken en gestemd te worden.
Op basis van de tekst die nu voorligt, wordt duidelijk dat het niet de bedoeling is om directe rechtsgevolgen te verbinden aan de erkenning van een nationaal park.

Als dit decreet is goedgekeurd, komt het toe aan de Vlaamse Regering om -na het indienen van het masterplan- over te gaan tot erkenning van het nationaal park.
Er wordt dan een zogenaamd 
parkbureau aangeduid voor het management ervan.
Het parkbureau staat in voor het coördineren, afstemmen en initiëren van initiatieven en de werking in het gebied waarvoor het nationaal erkend is en waarvan de coördinatie aan hem werden toevertrouwd.



De ontwerptekst bepaalt uitdrukkelijk dat de erkenning als nationaal park of de werking van het parkbureau op zich geen verplichtingen of beperkende maatregelen genereert bovenop de vigerende regelgeving voor de houders van zakelijke rechten binnen een Vlaams Park of voor de gebruikers ervan, behoudens anders overeengekomen.
Zo voorziet de ontwerptekst ook niet in een openbaar onderzoek tijdens de totstandkomings- of erkenningsprocedure voor een nationaal park.
Wel is voorzien in de mogelijke deelname van private terreineigenaars in het parkbureau.
Ook worden met het oog op de realisatie van de doelstellingen van een Vlaams Park de publieke en private belanghebbenden betrokken.
En als er - op vrijwillige basis - acties worden ondernomen, in samenwerking met private grondeigenaars, dan is onze bedoeling steeds  geweest om via het parkinitiatief de huidige werking van het Regionale Landschap (financieel meer werkingsmiddelen en personeel) te versterken.
In landbouwgebied moet deze werking en doelstellingen (droogteproblematiek, houtkanten...) sneller en efficiënter uitgerold worden.
Lees meer: 
https://www.rldv.be/assets/afbeeldingen/rl-voorkempen/Publicaties/Toekomstnota_RLDV_20-30_digitaal.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten