zondag 8 september 2024

Doelstellingen GroenRand 2024 - 2025

Doelstellingen GroenRand 2024 - 2025

Na een welverdiende vakantie is het nieuwe werkjaar van start gegaan.
Via deze briefing lichten we enkele prioritaire acties toe die in 2024 – 2025 zeker aan bod zullen komen.
Deze doelstellingen zullen worden bekeken vanuit een langetermijnperspectief voor de periode 2024 - 2030.
Nationaal park Kalmthoutse Heide

GroenRand onderstreept in een open brief aan de betrokken  Burgemeesters  en Schepenen het belang van een Nationale park in de Voorkempen.
Onze vereniging hoopt op die manier een duidelijke klare kijk te krijgen van de actuele situatie rond het Nationaal park Kalmthoutse Heide.
De gemeenten en provincie hadden in de zomer van 2023 beloofd initiatieven te ontwikkelen om de open dialoog te hervatten en zo meer draagvlak te creëren. 
We hebben om transparantie verzocht om inzicht te krijgen in de reeds ondernomen stappen.
Uit de ontvangen antwoorden bleek echter dat er nog geen acties zijn ondernomen, en er werd door enkele gemeentebesturen gevraagd wat er van hen verwacht wordt.
GroenRand vraagt de provincie en de betrokken gemeenten om steun voor het uitvoeren van een onpartijdige analyse die de argumenten van zowel voor- als tegenstanders  beoordeelt.
Idealiter zou een universiteit of een onafhankelijke organisatie dit onderzoek moeten verrichten.
Vanaf deze neutrale basis kan er opnieuw een dialoog gestart worden met objectieve gegevens.
GroenRand heeft tevens de onderhandelende politieke partijen aangeschreven met het verzoek om Vlaamse Parken en een tweede oproep opnieuw op te nemen in het Vlaams Regeerakkoord.
Aan het einde van de week lanceren we een perscampagne om onze visie hieromtrent voor te stellen.
Overleg VMM
GroenRand vond dat de doelstellingen voor de klimaatgordel een technische verfijning nodig hadden en met extra budget verder ontwikkeld dienden te worden.
Het Departement Omgeving heeft hierop positief gereageerd, en vanuit de Nieuwe Rand is een nieuwe opdracht gestart voor een projectenportfolio voor de klimaatgordel.
Het doel  is het in kaart brengen van concrete acties via projectfiches en het verschaffen van een financiële kostenraming, zodat de Vlaamse Regering hiermee aan de slag kan.
We hebben onder meer de VMM benaderd voor een evaluatie van de stuwen, waterstanden, duikers, overstorten, bijpassen, openen van gedempte gedeelten, de aanleg van bufferbekkens en het verwijderen van lozingspunten, in overeenstemming met het landschapsbeheerplan op pagina 115.
Normaal zou er een overleg plaatsvinden in augustus, maar door  omstandigheden is deze afspraak naar september verplaatst.
 We blijven de lopende dossiers opvolgen:
  • Het Interreg-project 'Otter over de grens' is opgezet om van de terugkeer van otters een succes te maken.
    Ontsnipperingsmaatregelen moeten prioritair gericht zijn op het aanpakken van de belangrijkste problemen, zoals aangegeven in het soortenbeschermingsprogramma.

  • Nu Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het soortenbeschermingsprogramma heeft goedgekeurd, kan ook de omgeving van de Antitankgracht ottervriendelijk worden gemaakt. Althans dat is de hoop van natuurvereniging GroenRand. Die beschouwt de otter als hoopvol symbool voor natuurheropleving.
    www.nieuwsblad.be
    - Momenteel herhaalt men -op onze vraag- het onderzoek uit 2000 en meet het INBO de gehaltes van kwik en PCB's in paling. De waarden zouden na de slibruimingen verbeterd moeten zijn. Koen Van Den Berge van INBO heeft hier de aanzet voor gegeven.
  • Nieuwe industriezone de Zwaan in Schoten: de aanleg van een groene bufferstrook
  • In Schoten wordt bij de E10-plas gewerkt aan het landschapspark De Zwaan, dat de omgeving van de Antitankgracht zal versterken.
  • Het screenen van verlichtingsplannen (verledding) voor de ecologisch gevoelige gebieden voor vleermuizen langs de Antitankgracht. 
  • Gestreefd moet worden naar verdere realisatie en verlenging van de langzame verkeersroute (lees meer) langsheen de Antitankgracht als onderdeel van dit groter regionaal netwerk met aansluiting op toeristische trekpleisters.
  • Verder stimuleren van het aankoopbeleid (omgeving Antitankgracht en Schijnvallei)
  • Ontharding en verder ontwikkelen van het vliegveld Malle (15 ha)
  • Inrichting bunkers vleermuizen in Schilde en Brasschaat
  • Uitvoeren van de ‘oproep houtkanten 2023’ ( Zoersel) 
  • GroenRand is tegen de aanleg aan een ringweg rond elk dorp, inclusief die van Zoersel,  omdat dit de open ruimte doorsnijdt en extra verharding veroorzaakt. Volgens GroenRand is het voor de veiligheid van kinderen en buurtbewoners beter om een zone 30 te implementeren.
    Indien de Ring er toch komt zal GroenRand een reeks verzachtende maatregelen eisen om verdere fragmentatie te voorkomen, zoals geluidswallen, boscompensatie en ecokokers.
Twee Strategische projecten zijn aangevraagd: 

  1. De Antitankgracht, het langst beschermde landschap van Vlaanderen, vormt een groenblauwe strook door de bebouwde gebieden van de Antwerpse rand.
    Er is een breed gedragen wens van alle partners om het te ontwikkelen tot een stevige ruggengraat voor de Voorkempen.
    Er liggen verschillende plannen klaar om uitgevoerd te worden, die zijn ingebracht in het strategische project 'De Antwerpse Rand Verbindt':


         *  Schildestrand (uitvoering masterplan masterplan);
  • Ontharding Loze Visser en Bospad & herinrichting Loze Visser door o.a. aankoop van gronden (goedgekeurd en geselecteerd project binnen Lokale Gebiedsdeal Droogte);
  • Openleggen Antitankgracht t.h.v. kruispunt Moerhoflaan-Noorderlaan (goedgekeurd, maar niet geselecteerd project binnen Lokale Gebiedsdeal Droogte);
  • Ont harding;
  • WORG Schildestrand: aankoop en natuurinrichting;

    * Uitvoering natuurplan Schilde met focus op het creëren van een groene vinger vanuit de Antitankgracht naar dorpskern;

  • Verbinding Antitankgracht tot Picardiëbos en dorpskern;
  • Ontharding en/of berminrichting omgeving Picardiebos;
  • Ontharding domein Sint-Willebrordushof ;
  • Grondwerving eigendommen OCMW Antwerpen t.h.v. Picardiëbos gelegen in woongebied: toegankelijk maken, natuurinrichting, …;

    * Domein Paters van Scheut: herbestemming, natuurbegraafplaats, waterretentie,…;

    * Realisatie ontwerpend onderzoek natuurverbinding omgeving Antitankgracht en Turnhoutsebaan Oost te Schilde:

  •  Ontsnippering Turnhoutsebaan t.h.v. kruising met Antitankgracht;
  • Verbinding met de achterliggende natuurgebieden creëren;
  • Kleinschalige landbouw versterken langsheen Antitankgracht;

    * Schans van Schilde: evenwicht zoeken tussen recreatie, toegankelijkheid en natuur:
  • Opmaak natuurbeheerplan (habitatrichtlijngebied); o Inrichting van Schans (sociaal aspect);
  • Alternatieven voor sporters/MTB/avonturiers;
  • Link met de visclub Zonnebaars;

    * Koppelkans met actie ‘geoptimaliseerd peilbeheer tussen Antitankgracht en zijlopen’ binnen dienstenbestek Benedenscheldebekken;

     * Kansen voor ontsnippering, hoe omgaan met beverschade, vismigratie, mogelijkheden voor otter, ruimte voor water, optimalisatie waterkwaliteit en -kwantiteit, recreatie, … (langsheen de volledige waterloop)

    2.  Het Groot en Klein Schietveld vormen twee uitzonderlijk grote Natura 2000-gebieden die onderdeel zijn van de groene gordel ten noorden van Antwerpen en zijn van groot belang voor het toekomstige Nationaal Park.
    Deze Schietvelden kunnen gekoppeld worden aan het Grenspark Kalmthoutse Heide en de Antitankgracht, samen met de omliggende bos- en natuurgebieden.
    Via het 'De Antwerpse Rand Verbindt' trachten we volgende doelstellingen te verwezenlijken:
 
• Ecologische verbinding klein en groot schietveld ter hoogte van Essensteenweg en Bredabaan (conceptontwerpen zijn klaar);
• Ontsnippering en natuurinrichting ter hoogte van de kruising van de Antitankgracht met de Bredabaan en Miksebaan (doelsoort otter);
• Verbinding Groot Schietveld en De Inslag;
• Ontsnippering Kampweg (N133) tussen Marum en Groot Schietveld;

• Koppelkans met RUP Gunfire;

• Opmaak en uitvoering van een nieuw Boscomplex Gooreind waarin particuliere eigenaars in samenwerking met de bosgroep Antwerpse Gordel werken aan structuurrijk bos met ruimte voor water;

• Koppelkansen realisatie Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk.
Deze twee strategische projecten zijn momenteel in behandeling, en we hopen tegen het einde van dit jaar op een positieve reactie.
Beste GroenRanders, 

De Groene Duim van GroenRand ging dit jaar naar Dieter Coppens. 
Deze prijs stond in het teken van natuurfotografie en werd toegekend aan een opmerkelijke groep van dertien getalenteerde fotografen die de schoonheid van de natuur in de regio hebben vastgelegd.

groenrand.blogspot.com
Met de bedoeling om de prachtige fauna en flora van de GroenRand-regio te laten zien, lanceerde GroenRand in 2023 het project ‘Onze GroenRand-natuur’.
Dit project beoogt niet alleen de esthetische waarde te benadrukken, maar ook het bewustzijn te vergroten over het belang van natuurbehoud.
We zetten ons actief in om bij te dragen aan de strijd tegen habitatfragmentatie.
De Antitankgracht wordt erkend als een natuurverbinding op provinciaal niveau, iets waar we trots op mogen zijn.
We zetten ons onophoudelijk in om deze prachtige gracht te verbinden met bos- en natuurgebieden.
Hartelijk dank voor jullie enthousiasme en inzet.
Met briefing geven we de aftrap voor een productief werkjaar.

Namens het bestuur van GroenRand









Geen opmerkingen:

Een reactie posten