donderdag 22 februari 2024

Waterkwaliteit in Vlaanderen gaat nog steeds achteruit

Waterkwaliteit in Vlaanderen gaat nog steeds achteruit 


De waterkwaliteit in Vlaanderen is vorige winter achteruitgegaan in plaats van vooruit.
In een kwart van de onderzochte waterlopen werd de norm voor nitraat overschreden. En ook in het grondwater is de hoeveelheid nitraat opnieuw gestegen, naar het hoogste peil sinds 2010.



Na drie jaren van dalingen, was er vorige winter jaar weer een stijging: in 1 op de 4 meetpunten in Vlaanderen werd een overschrijding van de Europese drempelwaarde van 50 milligram nitraat per liter vastgesteld in het oppervlaktewater.


In een kwart van de onderzochte waterlopen werd de norm voor nitraat overschreden, blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Een te hoge nutriëntenconcentratie in het oppervlakte- en grondwater maakt gebruik als drinkwater moeilijk en heeft een negatieve impact op de ecologische toestand van het oppervlaktewater en grondwaterafhankelijke terrestrische ecosystemen.



Deze dalende waterkwaliteit is slecht nieuws.
In de eerste plaats is het niet goed voor de natuur.
Nitraat leidt tot een uitbundige groei van algen en eendenkroos, waardoor de andere fauna en flora te weinig zuurstof en zonlicht krijgen.


Het drijft ook de kosten voor drinkwater op, omdat zowel het grond- als oppervlaktewater sterker gezuiverd moet worden.
Vorig jaar heeft de Commissie een inbreukprocedure tegen de Vlaamse overheid opgestart wegens het niet naleven van de Europese Nitraatrichtlijn. De Europese Commissie heeft de voorbije jaren meermaals haar bezorgdheden geuit over de slechte Vlaamse waterkwaliteit en aangedrongen om krachtigere maatregelen te nemen om de nitraatvervuiling aan te pakken. Daarnaast werd het Vlaams Gewest veroordeeld door de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.
De volgende stap is een procedure en mogelijke veroordeling door het Europees Hof van Justitie.
TER INFO: de twee nieuwe rapporten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) 

Foto's: Rodrik Steverlynck - medewerker van 'Onze GroenRand-natuur'
Bron: eigen redactie + Standaard


Geen opmerkingen:

Een reactie posten