maandag 12 februari 2024

Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap


Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap

                              Hilde Eggermont - administrateur-generaal Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek 

Gisteren was het de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap.
Een dag die in 2015 in het leven werd geroepen door de VN om gendergelijkheid in de wetenschap te bevorderen en de belangrijke rol van meisjes en vrouwen in de wetenschap te onderstrepen.

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, doorgaans afgekort als INBO, is het Vlaams onderzoekcentrum voor natuur.
Het valt onder het beleidsdomein Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid.
Het INBO is het onafhankelijk onderzoeksinstituut dat via toegepast wetenschappelijk onderzoek, data- en kennisontsluiting het biodiversiteitsbeleid en -beheer onderbouwt en evalueert.
En dat is net héél belangrijk om bepaalde doelstellingen van GroenRand te verwezenlijken.
De uitrol van het Soortenbeschermingsprogramma voor de otter in Vlaanderen staat bijvoorbeeld in de steigers, en het INBO schakelt momenteel een versnelling hoger in het lopende otteronderzoek.

                                                              Otter (foto Yves Adams)

Een evaluatie en het mogelijk bijsturen van gerichte monitoringsmethoden staat op korte termijn geagendeerd, naast het ruimer inzetten op citizen science ter ondersteuning van de professionele monitoring.
Verder zal onderzoek naar de genetische vitaliteit binnen de zich ontwikkelende otterpopulatie ongetwijfeld cruciale informatie genereren.
In een advies onderzoekt het INBO welke rol de Antitankgracht kan vervullen voor otter, hoe het reguliere beheer ervan kan afgestemd worden op deze soort en welke bijkomende maatregelen (waterkwaliteit, ontsnippering,...) kunnen genomen worden om het gebied functioneler te maken voor de otter.

De straffe madammen van INBO

Van jonge leeuwen tot toppers die bijna met pensioen gaan en tonnen ervaring hebben: ze hebben het allemaal in huis bij het INBO. We zetten vandaag een aantal van onze vrouwelijke wetenschappers, veldmedewerkers en laboranten in de kijker.


Sabel Lambeens (links op de foto) is veldmedewerkster bij het team Monitoring en Herstel Aquatische Fauna (MHAF) dat het visbestand onderzoekt in alle Vlaamse rivieren, kanalen en meren, door middel van elektrisch vissen of het plaatsen van netten (fuiken).
Isabel is dit jaar 20 jaar in dienst bij het INBO.
Op de foto zie je haar met collega’s Linde Galle (midden) en Rhea Maesele (vooraan).


Frédérique Steen (Zoetwaterhabitats) richt zich op onderzoek naar invasieve uitheemse soorten.
Haar doel is om de verspreiding van deze soorten te monitoren en geschikte maatregelen te vinden om hun impact te beperken.
Naast het onderzoeken van invasieve rivierkreeften, bestudeert Frédérique ook plantenexoten die zich in en rond onze waterwegen bevinden.
Op de foto leegt Frédérique een kreeftenfuik tijdens een vangst-hervangst meting om een inschatting te krijgen van de populatiegrootte van marmerkreeften.


Lucia Manzanares haalt hier dataloggers van de muur.
Die registreren de temperatuur in de mergelgroeven van Riemst.
Lucia zet zo mee haar schouders onder vleermuizenonderzoek.
Ze is een van onze ‘bat experts’ en vooral bezig met hoe menselijke activiteiten het gedrag van wilde dieren, en dan vooral vleermuizen, beïnvloeden: “Door te kijken naar waar en hoe dieren zich verplaatsen, en welke factoren daarbij een rol spelen, kunnen we inzicht krijgen in hoe we hun habitats beter kunnen beschermen."


Ze gaat binnenkort met pensioen en dus posten we een beetje stiekem een foto van haar.
Marijke Steenackers kan je gerust een experte in populieren(aanplantingen) noemen.
Ze weet alles over proefaanplantingen met door INBO vermarkte populieren cultivars, over de typische kenmerken van deze bomen en over hoe en waar ze best aangeplant en onderhouden worden.


Maud Raman is een welgemutste senior onderzoeker die begaan is met onze omgeving en de effecten van het klimaat hierop.
Ze geeft daarom het thema 'klimaat en biodiversiteit' op het INBO mee vorm.
Samen met collega's en externe partners gaat ze op zoek naar hoe we de Vlaamse natuur robuuster kunnen maken bij klimaatverandering.
Haar team bekijkt ook hoe wetlands hersteld kunnen worden en hoe koolstofvoorraden in de bodem vergroot en behouden kunnen worden.

Rhea Maesele werkt sinds januari 2023 als onderzoeker bij het team MHAF (Monitoring en Herstel van Aquatische Fauna).
Ze werkt o.a. aan rapporten rond vismonitoring, waarbij ze samen met collega's de vispopulaties in Vlaanderen onder de loep neem.
Ook volgt ze het vrijwilligersnetwerk van de Zeeschelde en de Rupel op, in combinatie met de monitoring van de Zeeschelde.
Daarnaast werkt ze ook halftijds op aquatische exoten.
Hiervoor onderzoekt Rhea uitheemse vissoorten (en ook enkele krabben en kreeften) en hun impact op onze inheemse vispopulaties.


Nuria Simoens is veldmedewerker.
Enerzijds werkt ze op grondwaterstandgegevens (in de online databank Watina), en anderzijds meet ze gasfluxen en andere omgevingsvariabelen in wetlands.
Die gegevens worden gebruikt om de broeikasgasuitwisseling in we
tlands te onderzoeken onder verschillende landgebruiken, restoratie- en beheersmaatregelen. 


Ook Erika Van den Bergh, teamleider van het team Estuaria, gaat binnenkort met pensioen. 
INBO liet daarom, bij wijze van compliment, een van haar collega’s aan het woord: "Erika is een sterke vrouw in een onderzoekswereld die vroeger vooral door mannen werd gedomineerd. We hebben heel veel respect voor haar (werk). Ze is altijd teamleidster geweest bij bijna alleen maar mannen en heeft bovendien tonnen ervaring."


GroenRand bedankt al deze straffe vrouwen voor hun onaflatende inzet. Een dikke Groene Duim!!!

Foto's - bron: INBO + eigen redactie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten