Aftrap voor concrete uitwerking Vlaamse Parken
Op dinsdag 30 januari vond de feestelijke startdag van de Vlaamse Parken plaats.
© VLM
Dat was het startschot om de concrete uitwerking van de 9 parken aan te vatten.
De vertegenwoordigers van de 9 erkende Vlaamse Parken waren aanwezig, samen met collega's van het Vlaamse Parkenbureau
De Vlaamse Regering heeft 9 Vlaamse Parken erkend: 4 Nationale Parken (Brabantse Wouden, Hoge Kempen, Scheldevallei en Bosland) en vijf Landschapsparken (Hart van Haspengouw, Vlaamse Ardennen, Zwinstreek, Maasvallei en Grenzeloos Bocageland). Deze erkenning is het hoogtepunt van een jarenlange samenwerking tussen 5 Vlaamse agentschappen. Finaal oordeelde een onafhankelijke jury over de kandidaten voor de Vlaamse Parken.
Op het programma?
Een voorstelling van de 5 Landschapsparken en 4 Nationale Parken, een toelichting over de administratieve vervolgstappen, een workshop om de begeleidings- en overlegnoden in kaart te brengen en een feestelijke receptie om af te sluiten.
Wat zijn Landschapsparken en Nationale Parken?
In een Landschapspark ligt het accent op de landschapskwaliteit en -identiteit, de diverse functies van het gebied en de eeuwenlange wisselwerking tussen mens en natuur.
Door de erkenning wil de Vlaamse Regering in een dichtbevolkt Vlaanderen enkele grote en robuuste natuurgehelen creëren.
Het traject van de Vlaamse Parken stimuleert overheden, terreinbeheerders, verenigingen en private landgoedeigenaars om samen aan de slag te gaan met de natuur en het landschap in hun regio.
Dankzij de erkenning als Vlaams Park kunnen die samenwerkingsverbanden tot volle ontplooiing komen.
Het Agentschap voor Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij, Toerisme Vlaanderen, het Departement Omgeving en het Agentschap Onroerend Erfgoed coördineren het Vlaams Parkenbeleid.
Er is natuurlijk nog werk aan de winkel. Met de nieuwe Vlaamse parken toont Vlaanderen ambitie voor natuurbescherming en -herstel.
Grenspark Kalmthoutse Heide
De Bijzondere Commissie van het Grenspark Kalmthoutse Heide heeft voorlopig een einde gemaakt aan de plannen om erkend te worden als Nationaal Park. De commissie is het hoogste bestuursorgaan van het grenspark en bestaat uit de omliggende gemeenten, kleine en grote eigenaren en natuurbeheerders De commissie is momenteel volop bezig met het organiseren van een nieuwe IVZW. Er was vanuit verschillende buurgemeenten kritiek op de plannen. Zo gaven Stabroek, Essen, Wuustwezel en Brecht al een negatief advies en vroeg ook Kalmthout uitstel voor een beslissing.
Er zou momenteel een te klein draagvlak en te veel onrust zijn bij landbouwers en eigenaars van gronden in de buurt van het park. Er zal in de toekomst heel intensief samengewerkt moeten worden aan een goede samenhang en verstandhouding. Het zou zonde zijn als we de ideeën van het Masterplan zomaar naast ons neerleggen.
Het gebied is door de diversiteit van enorme ecologische en cultuurhistorische waarde. Om die waarde te benadrukken, en om verder te werken aan kwalitatieve natuur en aan passende recreatie in de regio, moet het grenspark blijvend de ambitie hebben om Nationaal Park te worden. In de openbare discussie gaat nu veel aandacht naar het halen van elkaars gelijk.
Wij zijn van mening dat de transitie naar Nationaal Park vooral een zoektocht is naar gemeenschappelijke belangen. Een zoektocht die eindigt in winst voor alle partijen. Wij zien vooral kansen. Dat vergt vertrouwen. Een open dialoog is nodig om elkaar weer te vinden en gezamenlijk verder te bouwen, met oog voor elkaars belang.
Meer info
- Alle info over de Landschapsparken op www.vlm.be/landschapsparken
- Alle info over de Nationale Parken op de website van het Agentschap Natuur en Bos
- Meer info over alle Vlaamse Parken op www.vlaamseparken.be. U vindt op die website ook de linken naar de website van elk Vlaams Park, waar u meer kunt lezen over de plannen van elk park voor de komende jaren.
Foto's: Mark Mertens - medewerker van Onze GroenRand-natuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten