vrijdag 16 februari 2024

Niettegenstaande de grote spanningsvelden tussen landbouw en natuur, werkt GroenRand verder aan haar missie.

Niettegenstaande de grote spanningsvelden tussen landbouw en natuur, werkt GroenRand verder aan haar missie.

©  Els De Backer

Na een lange dag van moeizame onderhandelingen bereikten de Vlaamse regering omstreeks 23.15 uur een akkoord met de landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Groene Kring. GroenRand volgt dit spanningsveld op, maar gezien we enkel bezig zijn met een gebiedsgerichte en landschappelijke aanpak, trachten we ons niet te mengen in deze discussies.


De open ruimte in het GroenRand-projectgebied neemt in een snel tempo af en versnippert. Door die versnippering wordt het leefgebied van soorten verstoord, zogenaamde habitatfragmentatie. Door groen en water te gaan verweven en verbinden doorheen dorpen en het landbouwlandschap, kan hier een oplossing geboden worden. Oplossingen kunnen zijn: het aanplanten van hagen, heggen, houtkanten, trage wegen, poelen (kleine landschapselementen) en door vanuit een gebiedsgerichte aanpak rond landschap te werken.

                                                                                                  ©  Els De Backer

Het is een open deur intrappen dat landbouw en natuur sterk met elkaar verbonden zijn.
Omdat er ook heel wat snippers natuur verweven zijn met landbouw in het gebied, is er behoefte aan meer samenwerking tussen de twee hoofdgebruikers van de open ruimte: natuur en landbouw. De ruimtebehoefte van de gebruikers van een landschap voor onder andere landbouw, wonen en natuur hoeft niet steeds gepaard te gaan met conflict, maar kan opgelost worden door te zoeken naar synergie tussen deze ruimtegebruikers.

©  Els De Backer

Er moet steeds gezocht worden naar win-winsituaties en de acties moeten voortkomen uit vrijwillige samenwerking, opportuniteiten en kansen.
De uitdaging is de bestaande landschapskwaliteit te behouden en te versterken en tegelijk de waarde van het landschap te verhogen.
Tegengaan van versnippering en het creëren van ecologische en landschappelijke gehelen staat bij GroenRand centraal.

                                                       
© Anne Oostvogels

Een grote bosgordel vormt een samenhangend landschap met de Antitankgracht als drager van de bos- en natuurstructuren in het gebied.
Terwijl de Antitankgrachtgordel het potentieel heeft om grote aaneengesloten structuren te vormen, is er nog geen uitgewerkte langetermijnvisie op niveau van de bosgordel als omvattende structuur.


De studie van de structuurvisie en implementatieplan voor de noordelijke bosgordel rond Antwerpen heeft in het Antitankgracht-onderzoeksgebied 22 ruimtelijke boseenheden (RBE’s) afgebakend.

 Foto's: Anne Oostvogels, Els De Backer en Ivo Schut - medewerkers van 'Onze GroenRand-natuur'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten