woensdag 7 februari 2024

Kinderboerderij Mikerf in Brasschaat ondergaat metamorfose door project 'Onze Gracht'

Kinderboerderij Mikerf in Brasschaat ondergaat metamorfose door project 'Onze Gracht'


Onderhoudswerken aan de boomgaard en bijentuin, vernieuwde wandelpaden met zitbanken en nieuwe aanplantingen moeten de populaire plek nog meer laten schitteren. De verbeteringswerken aan de buitenterreinen van het Mikerf zijn begin deze week gestart. Na zware regenval lagen heel wat zones van de kinderboerderij er onbegaanbaar bij.
Bezoekers met de wagen en leveranciers parkeerden voertuigen lukraak in de buurt van de ingang en fietsers wisten ook niet goed waar ze hun stalen ros best stalden voor een bezoekje aan de kinderboerderij. Om komaf te maken met deze problemen werkte Regionaal Landschap de Voorkempen een masterplan uit voor de site dat ook voorziet in schaduw- en rustplekjes voor mens en dier.


Terreinwerken na hydrologisch onderzoek



Een waterstudie bevestigde de waterproblematiek op het terrein. Met het vernieuwde ontwerp van de site worden zoveel mogelijk knelpunten uit de hydrologische studie weggewerkt. De historische afwateringsgrachten worden hersteld om water vlot te laten wegvloeien naar de Mikse Beek tijdens natte periodes.



De Miksebeek is afkomstig van Park De Mik en mondt enkele kilometers stroomafwaarts uit in de Laarse Beek.
De vallei van Laarse beek heeft een ecologische koppeling met de Antitankgracht.

Éen harmonisch geheel




Alle bestaande poortjes worden vervangen door één uniform type 'Kempens veken', een ontwerp naar een oud-Kempische poort uit onze contreien.
Een veken is een oude benaming voor een poort of hek dat een weide of erf afsluit.
Er bestonden verschillende types.
De meest bekende zijn de “liggende boom” en het hek met topdriehoek, zoals voorgesteld op het schilderij van J. Bosch, De Marskramer.



Akkers werden omheind om de gewassen te beschermen tegen dieren, de opening werd afgesloten met een veken. Het vee graasde op de gemene weiden rond het dorp.
In het oude Kempense dorp was het verplicht om een veken of poort te plaatsen in elke opening in de omheining waar een rijweg met erfdienstbaarheid doorheen liep.
Iedereen was verplicht om vekens of horden opnieuw te sluiten na doorgang.
Er stond een sanctie op het open laten staan.
Ook de dorpen of gehuchten werden er mee afgesloten van de ‘boze buitenwereld’.
Zelfs de toegang tot een bos werd soms aangeduid met een veken.

.



Aan de toegang van het Mikerf komt een dubbele toegangspoort om het verkeer vlotter te regelen

Onderhoudswerken boomgaard en bijentuin

Een nieuw centraal wandelpad met uitkijkpunt en zitbanken slingert vanaf dit voorjaar door de dierenweide. Tijdens de eerste fase van de werken worden twintig hoogstammige streekeigen bomen aangeplant in de dierenweides met de juiste veebescherming per diersoort. Het gaat om zwarte els, Noorse esdoorn, haagbeuk, tamme kastanje, gewone es, winterlinde en zomerlinde.




In de boomgaard vullen twaalf nieuwe hoogstammige appelaars de lege plekken op. Ze dragen toepasselijke soortnamen als ossekop, schaapsneus en wijnappel. Ook de bijentuin wordt onder handen genomen met een nieuw ontwerp en aanplantingen.

Met de steun van



De landschapswerken passen binnen het project 'Onze Gracht, de Antitankgracht'. Ze worden mogelijk gemaakt met de steun van PDPO, Programma voor Plattelandsontwikkeling en met behulp van FEN-middelen (Functionele Ecologische Netwerken), gericht op het herstel van natuurlijke verbindingen of ecologische netwerken in het landschap.
Met het PDPO-project 'Onze Gracht' wordt getracht om burgers te betrekken en te laten meewerken aan de versterking van de groen blauwe natuurverbinding die de Antitankgracht is.
De kunstmatig aangelegde waterloop zonder valleisysteem kan door zijn militaire ligging en opgebouwde historiek toch een grote rol spelen op vlak van biodiversiteit, erfgoedwaarden, landschapsbeleving en lokale recreatie.

Bron en foto's: Regionaal Landschap de Voorkempen + eigen redactie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten