vrijdag 2 februari 2024

Vandaag, op Wereld Wetland Dag, stelde Natuurpunt haar Wetlandplan voor

Vandaag, op Wereld Wetland Dag, stelde Natuurpunt haar Wetlandplan voor

©  Natalie Sterckx

Op 2 februari viert de wereld de Wereld Wetlands Dag (World Wetlands Day). Het thema voor dit jaar is Wetlands en Menselijk Welzijn.
De campagne van 2024 benadrukt de urgentie om actie te ondernemen voor het behoud en herstel van dit rijke ecosysteem met een grote biodiversiteit.
Het internationale verdrag "The Convention of Wetlands" is aangenomen sinds 2 februari 1971 als het eerste wereldwijde multilaterale milieuakkoord en is het enige akkoord dat is toegewijd aan een specifiek ecosysteem. In 2021 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarin 2 februari is vastgesteld als de Wereld Wetlands Dag.


Drasland (Engels: wetland) is een ecosysteem waarin de bodem tijdelijk of permanent onder water staat.
Het water is afkomstig van neerslag, de bodem of nabijgelegen waterwegen en kan zoet of zout water zijn. Wetlands zijn rijk aan biodiversiteit.
Natuurpunt wil tegen 2027 bijna 1500 ha natte natuur herstellen in Vlaanderen.

Wetlands zijn uitstekende natuurlijke klimaatbuffers die beschermen tegen overstromingen en helpen tegen droogte.
Natuurpunt koos achttien van haar eigen natuurgebieden uit om dit te realiseren.
Het kan hiervoor rekenen op investeringen vanuit Europa maar ook op Vlaamse en private middelen.
                                                              © Natuurpunt

Investeren in natte natuur en ruimte geven aan waterlopen en rivieren is een oplossing om huizen en woningen te beschermen tegen overstromingen. Dat dit geen overbodige luxe is, werd de afgelopen maanden nog maar eens duidelijk.


Natuurpunt heeft 18 natuurgebieden uitgekozen over heel Vlaanderen om wetlands te gaan herstellen en op dit moment ligt er 1380 ha al vast om dat te gaan doen.
Dat gaat zowel om veengebieden die ook zeer veel CO2 opslaan, natte graslanden, broekbossen en vennen.
                                                                                                  © Natuurpunt

Natuurherstel kost geld, maar levert een veelvoud op voor de biodiversiteit, het opvangen van klimaatverandering en voor onze gezondheid en veiligheid.

De kostprijs voor dit alles is 30 miljoen euro en het geld hiervoor komt onder andere van Europa via Interreg Blue Transition en LIFE Wetlands4Cities en van Vlaanderen via o.a. Blue Deal.
Zelf investeert Natuurpunt 4,5 miljoen euro waarbij het kan rekenen op bedrijven zoals Google en Cummins.


Eind 2023 werd Natuurpunt partner van Wetlands International, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het behoud en herstel van wetlands en andere natte natuur.
Het internationale netwerk van Wetlands International biedt kansen om het wetlandherstel in Vlaanderen verder op de kaart te zetten en naar een hoger niveau te tillen.
De ervaring van Natuurpunt met wetlandherstel in een sterk verstedelijkte regio als Vlaanderen is uniek en vormt een grote meerwaarde voor het internationale netwerk van Wetlands International.

Bron: Eigen redactie en Natuurpunt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten