maandag 5 februari 2024

Uitnodiging Groene Duim - project Onze GroenRand-natuur - Dieter Coppens

Uitnodiging Groene Duim - project 'Onze GroenRand-natuur' - Dieter Coppens

                                      Foto: uitreiking Groene Duim 2023

Hoe beter de mensen onze natuur in de Voorkempen leren kennen, hoe groter de fierheid en het respect zij ervoor opbrengen.
Daarom startte GroenRand in november 2023 het project ‘Onze GroenRand-natuur’.


Groene Lens



Dertien fotografen lieten u op de GroenRand-website meegenieten van de prachtige fauna en flora in onze regio, in de brede boog van de Antitankgracht, van Stabroek tot aan de Zwaaikom in het Albertkanaal.
De foto’s gaan vergezeld van teksten over bekende en onbekende dieren en planten, die onze verwondering opwekken en de dankbaarheid en zorgzaamheid voor onze GroenRand-natuur verhogen.

Vandaaruit beseffen we beter welke maatregelen nodig zijn om die natuur te behouden, te ontsnipperen en te versterken.

Natuurfotografen hebben een grote passie om de prachtige momenten vast te leggen en te delen met de wereld.
De natuurbeelden maakt mensen bewust dat we een grote verantwoordelijkheid hebben om deze prachtige planeet te beschermen.
Het is een manier om bewustzijn te creëren en mensen te laten zien hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen, te behouden en te koesteren.

Dit jaar krijgen onze natuurfotografen hun welverdiende erkenning: naast een lekker Duimpjesbier ontvangen ze de ‘Groene Lenzen 2024’!

Dieter Coppens

 

Naast onze natuurfotografen is er ook tv-figuur Dieter Coppens die in zijn eerste boek ‘Boslof’ zijn liefde voor het bos met de lezers deelt.
Als enthousiaste, persoonlijke natuurgids, zorgt hij voor prachtige foto’s van het Zoerselbos.
Hij toont hoe het bos meer is dan een decor om in te wandelen.
Het is een aaneenschakeling van radertjes die alle hun functie hebben in een samenhangend groter geheel, een machtig ecosysteem dat we in ere moeten houden.
Ook het boek is dus een pleidooi om ecosystemen te beschermen, te ontsnipperen en te verbinden.
Dat kan in de vorm van langgerekte, aaneengesloten linten tussen twee of meer natuurgebieden als corridors.


Elk jaar overhandigt natuurvereniging GroenRand een groene duim aan personen die zich inzetten voor de natuur in de Voorkempen.
Het zal niet verbazen dat de prijs dit jaar gaat naar Dieter Coppens: wat zijn boek over het Zoerselbos vertelt komt volledig overeen met onze eigen betrachtingen.




GroenRand wil de 400 ha natuur van het Zoerselbos namelijk verbinden met het Vrieselhof aan de Antitankgracht, en ook met het onthardingsproject op het natuurgebied Vliegveld Malle; en verderop met Blommerschot –‘ s Herenbos - Heihuizen en Zalfen - Zalfens Gebroekt en Beulkbeemden (600 ha).





Grotere aaneengesloten natuurgebieden bieden meer kansen voor organismen en processen en helpen de natuur om zich aan te passen aan de klimaatverandering.

GroenRand is voorstander van een landschapsecologische benadering en het concept van ecologische netwerken.

Door versnippering en kwaliteitsverlies van natuurlijke habitats, kunnen veel aandachtssoorten in Vlaanderen (b.v. Otter, boommarter en bever) niet meer overleven.
Fragmentatie creëert kleine, genetisch verarmde populaties en verhoogde inteelt.




GroenRand heeft daarom er nooit een geheim van gemaakt dat ze de Schietvelden, de Kalmthoutse Heide en aanleunende natuur- en bosgebieden met elkaar wenst te verbinden.


Uitreiking


De uitreiking van de Groene Duim en de Groene Lenzen zal plaatsenvinden op donderdag 28 maart 2024 om 19.00 u in de Bibliotheek Zoersel, Dorp 54, 2980 Zoersel (eerste verdieping)
Er zal ook door het Regionaal Landschap de Voorkempen een korte toelichting gegeven worden over de projecten die lopende zijn om onze GroenRand-natuur te versterken.
En uiteraard trakteren wij jullie ook met een lekker Duimpjesbier.


                                                   Duipjesbier 2023


Gratis inschrijven is verplicht


Indien u interesse hebt, gelieve een chatberichtje te sturen via onze Facebookpagina: GroenRand Facebook




    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten