vrijdag 12 januari 2024

Vanaf 1 maart terug beperkte recreatie op het Groot Schietveld

Vanaf 1 maart terug beperkte recreatie op het Groot Schietveld


Het Klein en Groot Schietveld zijn twee uitzonderlijk grote natuurgebieden die deel uitmaken van de groene gordel ten noorden van de stad Antwerpen.
In de Schietvelden vinden we enkele van de best bewaarde stukken natte heide in Vlaanderen, belangrijk voor het voortbestaan van typische heidesoorten als heideblauwtje en adder.
De Antitankgracht is de drager van een robuuste bosstructuur langs vrijwel de volledige regio.
Langs de gracht zijn zeer waardevolle bos- en heidecomplexen gelegen, zoals het Ertbrandbos/Mastenbos, de oude gracht Brasschaat en het Klein en Groot Schietveld.



De Antitankgracht heeft zo een belangrijke potentie om een verbindende structuur te vormen voor de drie grote heidecomplexen in de regio: het Grenspark Kalmthoutse heide, en het Klein en Groot Schietveld (allen tevens beschermd als gebieden van de Habitat- en Vogelrichtlijn).
Het Klein en Groot Schietveld zo snel mogelijk met elkaar te verbinden, is een belangrijke doelstelling van GroenRand.

Het Groot Schietveld, Klein Schietveld en de Kalmthoutse Heide zijn belangrijke restanten van het oorspronkelijke Kempense heidelandschap.


Maar kan je deze Schietvelden bezoeken?



Klein in naam, maar groots in natuur.
Het gebied wordt 'klein' genoemd omwille van de nabijheid van grotere broer Groot Schietveld.
Naar Vlaamse normen is Klein Schietveld echter allesbehalve klein; een aaneengesloten stuk natuur van bijna 900 hectare is in Vlaanderen eerder uitzondering dan regel.
Het militair domein is deels toegankelijk en je kunt prachtig wandelen en fietsen.
En tijdens het seizoen kun je via de spoorfietsen het gebied op een andere manier ontdekken.



Het Groot Schietveld is 1571 ha groot en daarmee, op de Kalmthoutse Heide na, het grootste natuurgebied in de provincie. Het bestaat uit een grote, aaneengesloten oppervlakte droge en vochtige heide, vennen en hooilanden omringd door een gordel van bossen. Het Groot Schietveld is als militair domein niet toegankelijk vanwege veiligheidsredenen.

Het toegangsverbod wordt nu duidelijk aangegeven.

De gemeenten Brecht en Wuustwezel hebben echter een vergunning van Defensie bekomen om de komende vier jaar een transversaal te openen op het Groot Schietveld.

Fietsers en voetgangers kunnen zich dan terug verplaatsen van Overbroek naar Gooreind en omgekeerd.



Er zijn duidelijke afspraken en beperkingen gezien het een actief militair domein is.

Alleen tijdens de weekends zijn fietsers en wandelaars toegelaten en dit van zaterdagochtend tot zondagavond gedurende de periode van 1 maart 2024 tot en met 31 december 2028..  

Om de veiligheid te waarborgen, voorziet Defensie, langs beide zijden van de doorsteek in een afsluitdraad.
Langs het traject komen poorten die Defensie open en sluit.



Bij brandstadium rood of oranje op de schietvelden, tijdens geplande schietoefeningen in het weekend en tijdens de eindejaarsperiode (van kerst tot na nieuwjaar) is de transversaal niet toepassing en dus niet toegankelijk.

Er wordt niet uitgesloten dat in de toekomst een tweede doorsteek kan geopend worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten