zaterdag 27 januari 2024

Doe mee met het Grote Vogeltelweekend

Doe mee met het Grote Vogeltelweekend


Heb je een kwartiertje tijd dit weekend?
Dan kan je meedoen aan het jaarlijkse Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt.
Vandaag en morgen roept Natuurpunt naar jaarlijkse gewoonte iedereen op om vogels te tellen in de tuin. Elk jaar vraagt de natuurorganisatie aan burgers om vogels te tellen in de tuin, zodat ze de evolutie van vogelsoorten en hun gebruik van tuinen kunnen opvolgen.


De telling kan je online doorgeven op de website van het Grote Vogeltelweekend (zie onderaan).


Mensen in heel Vlaanderen vatten een kwartiertje post voor het raam om de vogelsoorten in de gaten te houden. Via een formulier op de website worden al die gegevens verzameld en verwerkt door Natuurpunt.


Je hoeft helemaal geen vogelkundige te zijn om vogels te tellen. Op de website van het Grote Vogeltelweekend vind je een invulformulier, duidelijke instructies en een overzicht met foto en beschrijving van de tuinvogels.


Je vindt er ook wat elke vogel eet en hoe je ze best kan voederen in de winter. Als je bij een vogel te hard twijfelt, kan je ook een foto nemen en die invoeren in een app zoals ObsIdentify, die je met behulp van fotoherkenning de soorten aanleert. De telling zelf duurt slechts een kwartiertje. Je mag meerdere kwartiertjes tellen, maar dan telkens met een apart invulformulier.


De tuinvogeltelling betekent en schat aan informatie voor de vogelexperts van Natuurpunt. Doordat er zo veel mensen met dezelfde vaste methode tellen, krijgen de wetenschappers informatie binnen die ze kunnen vergelijken tussen regio's, want de aanwezigheid van bepaalde vogelsoorten verschilt naargelang de regio en de omgeving.

Meer info: https://www.natuurpunt.be/het-grote-vogelweekend

Foto's zijn van Frank Vermeiren - medewerker van 'Onze GroenRand-natuur'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten