donderdag 25 januari 2024

Stikstofdecreet goedgekeurd na drie jaar onderhandelen

 Stikstofdecreet goedgekeurd na drie jaar onderhandelen


Het stikstofdecreet is door de regeringspartijen gisterenavond goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Zo valt voor heel even het doek over een jarenlange saga. Zoals elk decreet is wat voorligt immers geen louter juridisch werkstuk, maar het resultaat van een politiek vergelijk, van een evenwicht tussen standpunten.
Wat nu voorligt, zou het hoogst haalbare zijn geweest, maar is allicht juridisch aanvechtbaar.

De Raad van State gaf maandag een bijzonder kritisch advies over het nieuwste stikstofdecreet.
Zo stelde de Raad onder meer in vraag in hoeverre een impactscore, die de stikstofneerslag van een bepaald project op een natuurgebied meet, "een pertinent criterium" kan zijn bij de toekenning van een vergunning.
Zo'n score zou niet garanderen dat een natuurgebied niet verder wordt aangetast door stikstof.


Ook vergunningen "op krediet", of dus "vergunnen op de poef" kon de Raad van State niet smaken. Ze stelt vast dat de Vlaamse overheid wil blijven vergunningen verlenen, ook aan projecten die stikstof neerzetten in stikstofgevoelige natuurgebieden. Die werkwijze staat "op gespannen voet" met de Habitatrichtlijn die de natuurgebieden beschermt. De gedachtegang was dat vergunningen wel konden als het project de neerwaartse trend van stikstofafzet in een natuurgebied niet in gedrang brengt. Maar dat vindt de Raad van State toch wel erg voluntaristisch.


Door het kritisch advies van de Raad van State is de kans reëel dat de regeling sneuvelt wanneer die juridisch wordt aangevochten. Dat betekent dat het risico bestaat dat zowel natuurverenigingen als Boerenbond naar de rechter stappen en het decreet uiteindelijk zal sneuvelen bij het Grondwettelijk Hof. Je hoort van verschillende experten dat de kans groot is dat het decreet in later stadium en binnen een termijn van ongeveer anderhalf jaar (deels) vernietigd kan worden.

Dit zal dan pas de volgende legislatuur terug op tafel komen en aldus een probleem worden voor de volgende regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten