dinsdag 23 januari 2024

Raad van State opnieuw kritisch over stikstofdecreet

Raad van State opnieuw kritisch over stikstofdecreet

Aan de hand van het advies van de Raad van State van oktober 2023 en het advies van drie externe juristen werd in november 2023 een nieuw aangepast stikstofakkoord tussen de drie meerderheidspartijen afgesproken. In het nieuw advies lijkt de Raad van State een aantal fundamentele bouwstenen van het bereikte akkoord op losse schroeven te zetten.



De Raad van State ziet nog steeds gebreken in een aantal fundamenten van het stikstofbeleid. Een eerste is het gebruik van een impactscore. Die drukt uit in welke mate een project bijdraagt aan de overschrijding van wat een natuurgebied aan stikstof aankan en is dé parameter om de stikstofimpact te meten. De Raad van State ziet niet in hoe de relatieve waarde van een impactscore een pertinent criterium kan zijn bij een vergunningverlening in overeenstemming met de Europese Habitatrichtlijn, die bepaalt dat lidstaten hun natuur in goede staat moeten brengen.



Daarnaast wil de meerderheid projecten vrijstellen van een intensief milieuonderzoek als hun stikstofuitstoot beperkt is.

Het gevolg is dat een vrijstelling van een milieuonderzoek moeilijk ligt en niet te verenigen is met de Habitatrichtlijn.



Ook blijft de Raad van State vragen hebben bij de manier waarop het decreet vergunningen wil verlenen “op krediet”, of dus “vergunnen op de poef”.
De meerderheid wil vergunningen blijven geven, ook in de buurt van natuurgebieden die al te veel stikstof te verwerken krijgen.
De Raad vindt die praktijk moeilijk verdedigbaar zolang de gunstige effecten van de stikstofmaatregelen niet gerealiseerd zijn.


De Raad van State is ook opnieuw kritisch voor de aanpak met drempelwaarden.
Die drempels - verschillend voor industrie en landbouw - bepalen of een bedrijf of landbouwer kan vrijgesteld worden van de passende beoordeling (een grondig milieuonderzoek) of niet.


Daarnaast waarschuwt de Raad ook dat dit PAS-akkoord opgemaakt is om een antwoord te bieden op de Europese Habitatrichtlijn, maar dat er wellicht ook strengere regels in het vizier komen via de Europese Natuurherstelwet.


Binnen de Vlaamse regering wil men hoe dan ook doorzetten met de tekst zoals die nu is en niet langer tijd verliezen.
Het risico bestaat dan dat natuurverenigingen of de Boerenbond naar de rechter stappen en het decreet uiteindelijk sneuvelt bij het Grondwettelijk Hof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten