maandag 8 januari 2024

Begrazingsprojecten met schapen krijgen het moeilijk

Begrazingsprojecten met schapen krijgen het moeilijk


Schapen worden voornamelijk ingezet voor het ecologisch beheer van verschillende GroenRand-gebieden zoals de Kalmthoutse Heide en het Groot Schietveld.
In natuurgebieden worden zij, afhankelijk van de vraag van de beheerder, intensief of extensief ingezet ter bestrijding van bepaalde ongewenste vegetatie (zoals bijv. het Pijpestrootje) en ter bevordering, ontwikkeling en onderhoud van andere meer gewenste soorten (zoals bijv. Erica erica/ struikhei).

Daarnaast brengen zij door hun graasgedrag meer variatie en structuur in het landschap en dragen zij bij tot de verspreiding van allerlei kiemzaden en insecten.



Verder kunnen schapen ook ingezet worden ter bestrijding van invasieve exoten (zoals bijv. de Japanse Duizendknoop, Amerikaanse vogelkers,..) die de inheemse vegetatie heel snel kunnen verdringen. Door de schapen gericht te laten grazen op de juiste momenten kan dit probleem ingeperkt worden en wordt een verdere uitbreiding voorkomen.
2023 was voor de schaapskuddes een jaar vol uitdagingen.
Dat er nu een of meerdere wolven zich in de omgeving van Kalmthout hebben gevestigd, zorgt ervoor dat de herders hun kuddes steeds meer moeten beveiligen.


Maar daar kwam het nat najaar nog eens bij.

Die nattigheid zou niet goed zijn voor de schapen.
De grassen bevatten veel meer water dan gewoonlijk.
Dat is niet goed voor de spijsvertering.
Daarnaast kunnen ze moeilijk grazen in ondergelopen natuurgebieden.


Er doemt intussen een nieuwe bedreiging op.
Sinds oktober zijn er vijf haarden van blauwtong in de provincie Antwerpen vastgesteld.
Onze noorderburen tellen sinds september zelfs al enkele honderden haarden.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is het virus in 10 tot 30 procent van de gevallen dodelijk voor schapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten