maandag 22 januari 2024

Green Deal 'Klimaatbestendige Omgeving'

Green Deal 'Klimaatbestendige Omgeving'

 



Om onze leefomgeving robuuster te maken tegen de invloeden van het veranderende klimaat lanceren het Departement Omgeving en de Vlaamse Milieumaatschappij de ‘Green Deal Klimaatbestendige Omgeving’.
Ze doen dit samen met 15 partners waaronder ook BBL, maar ook spelers uit de bouwsector.
Ook natuurpunt speelt hier een belangrijke rol.
GroenRand blijft als kleine speler aan de zijlijn, maar volgt deze evolutie met argusogen op.
Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om organisaties, ondernemingen en sectoren te vergroenen.
Het gaat om vrijwillige, ambitieuze overeenkomsten om samen op korte termijn (zo’n drie à vier jaar) duurzame projecten te realiseren.
Deze Green Deal richt zich op alle spelers die betrokken zijn bij ruimtelijke ontwikkeling in Vlaanderen, zoals (landschaps)architecten, lokale besturen, projectontwikkelaars, aannemers ...
Het doel is om kennis te vergaren en te delen, en aan de slag te gaan met de principes van de Green Deal in concrete projecten.
Daarbij gaat bijzondere aandacht naar de effecten op sociaal kwetsbare groepen.



Focusgroep sponssteden


Natuurpunt is trekker van de focusgroep sponssteden.
In deze focusgroep willen ze natte natuur in stedelijke omgevingen inzetten als oplossing voor klimaatrobuuste steden.
De combinatie van natte natuur, biodiversiteit, CO2 captatie, gezondheid en welbevinden kan een unieke insteek vormen om Vlaamse steden en gemeenten bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.
In deze focusgroep onderzoeken ze obstakels voor natte natuur in een stedelijke omgeving en richten we ons op de realisatie van deze robuuste, natuurlijke klimaatbuffers.
Het Wetlands4Cities-concept, dat Natuurpunt de voorbije jaren heeft uitgewerkt aan de hand van 7 praktijkvoorbeelden, zal hiervoor als inspiratie dienen.
Als trekker van de focusgroep wil Natuurpunt verschillende Vlaamse partners samenbrengen om zo nieuwe projecten op te starten voor de ontwikkeling en versterking van natte natuur in stedelijke omgevingen.

© ID/ Tim Van Wichelen / Koen Moreau / Chris Van Osselt - Drone Zone

De overstromingen van begin januari toonden nogmaals de kwetsbaarheid van de Vlaamse steden en gemeenten voor de gevolgen van de klimaatverandering (extreme neerslag).
Maar ook de vele hittegolven en droge periodes van de voorbije zomers tonen de grote uitdagingen.
Door in te zetten op de versterking en ontwikkeling van natte natuur (wetlands) in de Vlaamse steden en gemeenten willen we deze uitdaging aanpakken.
Herstel van de biodiversiteit en klimaatadaptatie werken hand in hand en versterken elkaar.


De inzichten van het LIFE

Wetlands4Cities-project in Mechelen en Tilburg (NL) waar al 360 ha natte natuur hersteld wordt in een stedelijke omgeving zal als inspiratie dienen voor nieuwe projecten in Vlaanderen.
Door het ontwikkelen van nieuwe sponssteden kan Vlaanderen als sterk verstedelijkte regio een voorloper worden in klimaatadaptieve en robuuste steden in Europa.

Partners

De ondertekening van de Green Deal vond plaats in Mechelen.

                                                                    ©  Lander Wantens

John Maes voorzitter van Natuurpunt Beheer ondertekende de nieuwe Green Deal.
Ook de Vlaamse Provincies, Ori, Embuild, BBL, De Vlaamse Milieu Maatschappij, Depertement Omgeving, ORI, VRP en Vlario ondertekenden deze nieuwe Green deal.
GroenRand volgt op wat deze deal kan betekenen voor onze GroenRand-regio.


Tekst: Lander Wantens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten